SIST v sodelovanju s Časnikom Finance in Poslovno akademijo Finance uspešno izpeljal 1. konferenco RAST

V ponedeljek, 16. oktobra, je na Brdu pri Kranju potekala 1. konferenca RAST. Poleg bogate vsebine s področja trenutnih globalnih izzivov so udeležence nagovorili tudi najvišji predstavniki nacionalne, evropske in mednarodne standardizacije. Dr. Bogdan Topič, predsednik SIST, mag. Marjetka Strle Vidali, direktorica SIST, Jo Cops, predsednik IEC, Sauw Kook, generalna direktorica Enterprise Singapore ter članica ISO odbora, Elena Santiago, generalna direktorica CEN in CENELEC, Maitane Olabarria Uzquiano, generalna direktorica SBS, ter slovenski podjetniki, strokovnjaki s področij energetike in okolja, trajnostne mobilnosti in logistike, vesoljskih tehnologij, inovacij in tehnologij v medicini so v svojih prispevkih z udeleženci delili novosti in izzive, s katerimi se soočajo ter jih uspešno premagujejo s pomočjo standardov.

Igor Božičević, generalni direktor HZN, dr. Bogdan Topič, predsednik SIST, Maitane Olabarria Uzquiano, generalna direktorica SBS,
mag. Marjetka Strle Vidali, direktorica SIST, Jo Cops, predsenik IEC

Namen dogodka je bil poudariti pomen standardizacije ter širiti glas o pomembnosti vključevanja v razvoj standardov, predvsem v zgodnje faze razvoja do konca javne obravnave, po kateri ni več možno uveljavljati bistvenih sprememb. Predstavniki podjetja GenePlanet, d. o. o., vodilnega evropskega ponudnika medicinskih in domačih testov DNK, so poudarili, da z vključevanjem standardov zagotavljajo natančnost in zanesljivost testov, skladnost z zakonodajo, znižujejo stroške, pridobivajo zaupanje kupcev, poleg tega pa jim uporaba standardov zagotavlja tudi prednost pred konkurenco. Podjetji Jafral, d. o. o., ki razvija proizvodne postopke za različne biomolekule, ter Skylabs, d. o. o., Inovativne tehnološke rešitve za vesolje, sta udeležencem predstavili standarde, ki jih implementirajo v svojo proizvodnjo in tako zagotavljajo kakovost, varnost ter zanesljivost proizvodov in storitev. Predstavnik podjetja Plinovodi, d. o. o. je poudaril, da je na področju vodika standardizacija prisotna v vseh fazah, od proizvodnje vodika, infrastrukture, uporabe v industriji, mobilnosti pa vse do povezovanja sektorjev. Predstavnik podjetja Telekom Slovenije je poudaril, da so ITU-T, ETSI, ISO in SIST pomembna standardizacijska telesa, ki obravnavajo energetsko učinkovitost v 5G-omrežjih, s katerimi se zagotavljajo učinkovitost, trajnost, zanesljivost ter prilagodljivost.

Konferenca RAST je bila hkrati priložnost, da smo lahko podelili tudi prvo nagrado za življenjske dosežke v standardizaciji. Prejela jo je gospa Olga Naglič, ki je vse svoje strokovno obdobje aktivno sodelovala v standardizaciji. Kar štiri zaporedne mandate (obdobje 2007–2023) so ji namreč člani zaupali vodenje strokovnega sveta SIST za splošno področje, saj je delo opravljala nadvse vestno in predano. Veseli in ponosni smo, da je bila tako izjemna oseba dolga leta del našega strokovnega sveta, zato je nagrada, ki jo je prejela, več kot zaslužena.

dr. Bogdan Topič, predsednik SIST, Olga Naglič, dobitnica nagrade,
mag. Marjetka Strle Vidali, direktorica SIST

1. konferenca RAST je potrdila, da je standardizacija izjemnega pomena za vsa področja, s standardi pa podjetja dosegajo kakovost, varnost ter zanesljivost svojih izdelkov in storitev. Konferenca je bila vsekakor tudi uspešna odskočna deska pri medsebojnem povezovanju strokovnjakov, na eni strani predstavnikov različnih gospodarskih sektorjev, ki se soočajo s trenutnimi globalnimi izzivi, in na drugi strokovnjakov iz standardizacije, ki lahko uspešno pomagajo pri premagovanju teh izzivov. Standardizacija bo še naprej igrala ključno vlogo pri oblikovanju prihodnosti gospodarstva.

Če ste zamudili letošnjo vsebinsko bogato konferenco, vas vabimo, da se nam pridružite prihodnje leto, saj bo 2. konferenca RAST le še nadgradnja prve in bo tudi v prihodnjih letih tradicionalno srečanje za izmenjavo znanj in izkušenj ter spodbujanje sodelovanja med različnimi sektorji. Do takrat pa lepo vabljeni k ogledu spodnjega videa, ki je bil posnet na 1. konferenci RAST
Deli:

Povezana vsebina

Jadek&Pensa_240202_01131
KONFERENCE

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic