Bo koronakriza pospešila energetski prehod?

V teh poznoaprilskih dneh tradicionalno poteka konferenca Dnevi energetikov, ki pa jih je koronakriza zamaknila v jesen in jim podelila odgovornost nove aktualnosti. Tako 22. Dneve energetikov, ki jih Finance organiziramo v partnerstvu z Institutom Jozef Stefan, načrtujemo za 23. in 24. november letos, nekoliko pa je spremenjen tudi naslov: Spreminjamo energetsko prihodnost. V desetih letih do tehnološkega preboja v industriji in energetiki tudi z uspešnim izhodom iz koronakrize.

»V letu 2020 so bili dokončno določeni naši podnebno energetski cilji do leta 2030, EU pa že pripravlja ambiciozni Zeleni dogovor za doseganje še višje postavljenih ciljev, v katerega pa je nepričakovano posegla pandemija COVID-19. Še včeraj jasne usmeritve so čez noč s krizo postale izredno negotove, vendar pa nove nakazane rešitve izhoda iz krize že kažejo, da bodo ukrepi še pospešili energetski prehod. Kaj lahko konkretno realno pričakujemo že letos in v naslednjih desetih letih, pa je ključno vprašanje, ki si ga zastavljamo na letošnji konferenci«, je v svojem osveženem uvodniku konference zapisal Stane Merše, predsednik programskega sveta konference ter vodja Centra za energetsko učinkovitost na Institutu Jožef Stefan .

Kriznim razmeram bo prilagojen tudi program konference: »Kako se nemška podjetja sproti prilagajajo novim negotovim kratkoročnim in dolgoročnim razmeram in kako se novih izzivov lotevamo v podjetjih pri nas? Katere tehnološke spremembe in rešitve so realno izvedljive v naslednjih desetih letih in kako se uspešno spoprijeti z aktualnimi energetskimi izzivi v podjetjih v spremenjenih razmerah? Kakšne priložnosti in koristi nam prinašajo nove napredne energetske storitve ter kako jih uspešno izkoristiti v podjetjih in občinah? S pravo razvojno vizijo in znanjem bo lažje prepoznati nove poslovne priložnosti pri izhodu iz krize, tako v energetsko intenzivni industriji, stavbah, kot tudi na hitro razvijajočem trgu naprednih storitev, ki jih prinašajo tehnološke spremembe in digitalizacija na poti v nizkoogljično krožno gospodarstvo.

To je le nekaj poudarkov iz letošnjega programa konference, ki ga glede na zelo dinamične krizne razmere še dopolnjujemo, saj vam želimo tudi letos ponuditi čim več novih in aktualnih uporabnih znanj in informacij, ki jih potrebujete pri vašem vedno bolj zahtevnem delu v teh presenetljivih okoliščinah.«

Celoten uvodni nagovor je dosegljiv na prenovljeni spletni strani 22. Dnevov energetikov, kjer bodo sproti na voljo tudi vse podrobnosti programa.

Deli:

Povezana vsebina

Jadek&Pensa_240202_01131
KONFERENCE

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic