Celostna podpora močno olajša prenos lastništva v družinskih podjetjih

V življenju družinskih podjetij pride trenutek, ko mora lastnik predati posel v roke naslednikom. Prenos lastništva je dolgotrajen in zahteven proces, zato so na SPIRIT Slovenija že leta 2019 vzpostavili Nacionalno kontaktno točko za prenos lastništva, da bi podjetjem olajšali ta proces in jih spodbudili k pravočasni pripravi nanj. O tem smo se pogovarjali z Rokom Caplom, direktorjem agencije.

Kaj je namen Nacionalne točke za prenos lastništva?
Slovenija je dežela družinskih podjetij, ki so temelj njenega gospodarstva. Žal pa podatki kažejo, da več kot polovica teh podjetij po prenosu lastništva propade. Predaja lastništva podjetja je ena najpomembnejših faz v življenjskem ciklu podjetja. Tega se na agenciji zelo dobro zavedamo, zato prek Nacionalne točke za prenos lastništva ozaveščamo podjetnike o pomenu pravočasnega načrtovanja nasledstva v podjetjih ter jih spodbujamo, da se na prenos lastništva skrbno pripravijo. Poleg tega jim ponujamo strokovno pomoč. Če povem na kratko: gre za celosten ekosistem podpornih institucij, ki sodelujejo z nami pri ozaveščanju in dajanju strokovne podpore podjetjem na tem področju.

Kakšno podporo lahko pričakuje podjetje, ki se loteva prenosa lastništva?
Prek Nacionalne točke za prenos lastništva podjetnike ozaveščamo, informiramo, usposabljamo in jim svetujemo, kako se lotiti prenosa lastništva. S pomočjo podpornih institucij organiziramo strokovna predavanja, delavnice ter izmenjavo dobrih praks in izkušenj med podjetji. Poleg tega izvajamo še diagnostična svetovanja, podjetniki pa lahko pridobijo tudi nepovratna sredstva za pripravo, izvedbo in usposabljanje za izpeljavo tega postopka prek vavčerja, ki ga ponuja Slovenski podjetniški sklad. Gre za celostno podporo podjetjem pri prenosu lastništva, ki je za podjetnike popolnoma brezplačna.


Srečanje prevzemnikov družinskih podjetij januarja 2024 v Kranjski Gori. Foto: STA

Koliko podjetjem ste že pomagali?
Naše izkušnje kažejo, da se številna podjetja pri prenosu lastništva spopadajo z različnimi izzivi. Lastniki pogosto poudarjajo, da sta strokovna pomoč in podpora države pri tem zelo dobrodošli, saj je proces dolgotrajen in zahteven. Od leta 2019 smo prek Nacionalne točke za prenos lastništva izvedli skoraj 300 uvodnih diagnostičnih svetovalnih intervjujev. V vavčer za prenos lastništva se je vključilo 177 podjetij, izvedli pa smo tudi več kot 160 predavanj in delavnic, v katerih je sodelovalo več kot tri tisoč podjetnikov. Zaradi celostnih aktivnosti te točke opažamo vse več podjetij, ki se pravočasno lotijo prenosa lastništva, kar nas zelo veseli. Letos smo prvič podelili priznanja 18 najmlajšim prevzemnikom družinskih podjetij, ki so izkoristili vavčer za prenos lastništva, s čimer želimo opogumiti mlajše generacije k prevzemu družinskih podjetij.

Kaj svetujete podjetjem?
Prenos lastništva je ena najpomembnejših faz v življenjskem ciklu podjetja. Lastnike družinskih podjetij, ki se soočajo s tem izzivom, vabimo, naj se obrnejo na našo Nacionalno točko za prenos lastništva, kjer jim bomo ta proces olajšali.

ALI STE VEDELI, da
– je 83 odstotkov podjetij v Sloveniji v družinski lasti,
– zaposlujejo 70 odstotkov delovno aktivnega prebivalstva v Sloveniji,
– prispevajo 67 odstotkov dodane vrednosti slovenskih podjetij,
– je le 9 odstotkov potomcev zainteresiranih za prenos lastništva,
– 2/3 podjetij pri prenosu na naslednike propade?

Deli:

Povezana vsebina

Group of business people collaborating on project  in office
OGLAS
prosperita-600x400
OGLAS

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic