»Digitalizacija samozavestno vstopa na slovenski kmetijski trg«

17. junija bo v Tavčarjevem dvorcu na Visokem pri Poljanah potekala 8. Agrobiznis konferenca. V ospredju letošnje konference, ki jo bo otvoril minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek, bodo skupna kmetijska politika, sodobna tehnologija in njen vpliv na sprejemanje odločitev v kmetijstvu, izzivi mladih prevzemnikov družinskih kmetij, predstavljene pa bodo tudi uspešne podjetniške zgodbe v kmetijstvu.

Uvodoma bodo tako pod taktirko direktorja in glavnega urednika Časnika Finance Petra Frankla o skupni kmetijski politiki 2023 – 2027  razpravljali minister dr. Jože Podgoršek, predsednik Zadružne Zveze Slovenije Borut Florjančič ter predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič.

»Pametno kmetovanje ima velik potencial«

 Gottfried J. Pessl, direktor in ustanovitelj avstrijskega podjetja Pessl Instruments, ki že več kot 30 let ponuja orodja za odločanje na podlagi informacij, bo za udeležence konference spregovoril o vplivu sodobnih tehnologij na sprejemanje odločitev v kmetijstvu:  »Pametno kmetovanje ima velik potencial za zagotavljanje bolj trajnostnega in produktivnega kmetovanja, ki bo zadovoljilo dve najbolj kritični potrebi – nahraniti prebivalstvo in hkrati zmanjšati vpliv na okolje«, je prepričan Pessl.

V podjetju opažajo, da se Slovenci vse bolj zanimajo za rešitve pametnega kmetovanja, pandemija novega koronavirusa pa je pomembno spodbudila tudi področje pametne kmetijske tehnologije: »Slovenski kmetje se odpirajo in jih zelo zanima celovita rešitev – od vremenskih postaj do spremljanja vlage v tleh in napovedovanja bolezni. Letos opažamo precejšen porast uporabe rešitev pametnega kmetovanja, kar je odlično in pomeni, da digitalizacija samozavestno vstopa na slovenski kmetijski trg.«

Ko so začeli pred 37 leti, pomen natančnega kmetijstva ni bil tako očiten kot danes: » Lepo je videti, da kmetje razumejo, da se morajo njihove prakse spremeniti, in so se pripravljeni prilagoditi novim praksam. Pametna kmetijska tehnologija je z nami že okoli 20 let, a pomembna sprememba se je zgodila marca 2020, ko so se zmanjšali obiski na terenu. Kmetje in upravitelji kmetij so hitro sprejeli nove rešitve. Daljinsko spremljanje je tisto, kar jim je izjemno pomagalo. Omogoča pravočasno prepoznavanje težav brez obiska na terenu in lahko zagotavlja celo večjo natančnost kot fizični obiski.« V Pessl Instruments opažajo, da je vse bolj priljubljen tudi vgnezdeni pristop, »kar pomeni, da kmetje želijo celovito rešitev ali bolje rečeno: vse v enem. Naša linija jim zagotavlja vse, kar potrebujejo – od spremljanja vremena, spremljanja vlage v tleh, zatiranja žuželk, ocene donosa, modelov bolezni in še več.«

Domači zmagovalci in avstrijski uporniki

Drugačen vidik trajnosti pa nagovarjajo v avstrijskem podjetju Rebel Meat, kjer pripravljajo mesne izdelke, ki vsebujejo sicer manj, a le kakovostnega mesa. Uporniško zgodbo okolju prijaznih burgerjev bo udeležencem dogodka predstavil soustanovitelj in direktor podjetja Philipp Stangl. Navdihujoče zgodbe in načrte pa bodo predstavili tudi zmagovalci letošnjega natečaja Najboljši agro podjetnik 2020/2021, katerih razglasitev je že tradicionalno osrednji del Agrobiznis konference. Nagrade bodo podeljene za najboljšega podjetnika v kmetijstvu, najbolj inovativni izdelek/storitev v kmetijstvu, najboljši primer povezovanja in sodelovanja v kmetijstvu ter najboljši domačih izdelek po izboru potrošnikov.

Nenazadnje bo dogodek izpostavil tudi izzive nasledstva družinskih kmetij, o čemer bodo razpravljali Jaka Kastelic z Ekološke kmetije Kastelic, višja predavateljica Univerze na Primorskem in svetovalka družinskim podjetjem pri prenosu nasledstva Tina Kociper ter Andrej Medved, 2KM Consulting.

Deli:

Povezana vsebina

Jadek&Pensa_240202_01131
KONFERENCE

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic