Do večje finančne varnosti z zavarovanjem terjatev

Na vse vidike in pasti finančnih kriz ali gospodarskega ohlajanja se ne da pripraviti. Toda tudi v gospodarsko mirnejših časih se lahko zgodi, da se zaradi različnih razlogov srečate z zamujanjem plačil ali celo, da podjetje, s katerim sodelujete, zaide v težave, stečaj ali prisilno poravnavo, vi pa imate finančno škodo. Zato je dobro poznati metode, kako zavarovati sredstva oziroma premoženje svojega podjetja. Eno od teh je zavarovanje terjatev.

Kakšni so pozitivni učinki zavarovanja terjatev za podjetje? Zavarovanje terjatev vpliva na konkurenčnost ponudbe podjetja, saj podjetje lahko svojim kupcem ponudi blago na odloženo plačilo, poleg tega pa je to edini instrument, za katerega se lahko podjetje dogovori samo in od svojih kupcev ne zahteva garancij ali akreditivov, ob tem pa:

  • omogoča lažje načrtovanje denarnih tokov;
  • izboljša kreditno sposobnost, saj tako podjetje pomeni nižje tveganje za banko;
  • z zavarovanjem terjatev podjetje pridobi možnosti zastave terjatev iz zavarovalne pogodbe v korist finančne institucije (banke ali faktoring hiše);
  • vpliva na pogled, mnenja in zahteve revizorjev v zvezi z računovodskim evidentiranjem terjatev in oblikovanjem potrebnih popravkov terjatev ter
  • pripomore k večjemu splošnemu ugledu podjetja.

Zavarovanje terjatev je pomemben kazalnik odgovornosti vodstev podjetij do različnih deležnikov, kot so lastniki, zaposleni, upniki in država. Preberite še več informacij o zavarovanju terjatev.

Deli:

Povezana vsebina

Group of business people collaborating on project  in office
OGLAS
prosperita-600x400
OGLAS

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic