Do večje finančne varnosti z zavarovanjem terjatev

Na vse vidike in pasti finančnih kriz ali gospodarskega ohlajanja se ne da pripraviti. A tudi v gospodarsko mirnejših časih se lahko zgodi, da se zaradi različnih razlogov srečate z zamujanjem plačil ali celo, da podjetje, s katerim sodelujete, zaide v težave, stečaj ali prisilno poravnavo, vi pa posledično utrpite finančno škodo. Zato je dobro poznati načine, kako zavarovati sredstva oziroma premoženje svojega podjetja. Eno od teh je zavarovanje terjatev.

Kakšni so pozitivni učinki zavarovanja terjatev za podjetje?

Zavarovanje terjatev vpliva na konkurenčnost ponudbe podjetja, saj podjetje lahko svojim kupcem ponudi blago na odloženo plačilo, poleg tega pa je to edini instrument, za katerega se lahko podjetje dogovori samo in od svojih kupcev ne zahteva garancij ali akreditivov, ob tem pa:

  • omogoča lažje načrtovanje denarnih tokov;
  • izboljša kreditno sposobnost, saj tako podjetje predstavlja nižje tveganje za banko;
  • z zavarovanjem terjatev podjetje pridobi možnosti zastave terjatev iz zavarovalne pogodbe v korist finančne institucije (banke ali faktoring hiše);
  • vpliva na pogled, mnenja in zahteve revizorjev v zvezi z računovodskim evidentiranjem terjatev in oblikovanjem potrebnih popravkov terjatev ter
  • prispeva k večjemu splošnemu ugledu podjetja.

Zavarovanje terjatev je pomemben pokazatelj odgovornosti vodstev podjetij do različnih deležnikov, kot so lastniki, zaposleni, upniki in država. Preberite še več informacij o zavarovanju terjatev.

www.triglav.si 

Deli:

Povezana vsebina

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic