Kako odgovoriti na izzive, ki jih prinašajo spremembe v elektroenergetskem sistemu

30. 09. 2020 ob
09:00 uri
00
Dni
00
Ur
00
Minut
00
Sekund
Hvala za sodelovanje na konferenci. Se vidimo prihodnje leto!
Grand hotel Union, Ljubljana
A1-a

Tehnologija že omogoča ponujanje storitev prožnosti oziroma aktivnega odjema, je povedal Dejan Paravan, direktor strateškega inoviranja v GEN-I. To je pokazal projekt Aktivni odjemalec, ki ga so začeli pred tremi leti. Sofinancirala ga je agencija SPIRIT, osredotočili pa so se na gospodinjske in majhne poslovne odjemalce. V projektu je sodeloval konzorcij, v katerem so bili poleg GEN-I še ELES, Elektro Ljubljana, Kronoterm, Termotehnika, GOAP, Cosylab, Sitel in Plan-net.

Fleksibilna moč je še razmeroma majhna, potreba po nadgradnji obstoječih naprav pa velika, kar obremenjuje ekonomsko upravičenost takšnih storitev, je nadaljeval Paravan.

V GEN-I so kljub temu ocenili, da so storitve prožnosti obetavne. Obstajajo sicer ovire, ki pa se odpravljajo. Pomembno pa je, da storitve prožnosti pospešujejo širitev uporabe obnovljivih virov energije med odjemalci.

Ob zaključku projekta Aktivni odjemalec so oblikovali priporočila za deležnike.

  • Aktivnim odjemalcem je treba prednostno brezplačno dobaviti pametne števce, ki morajo biti ustrezno povezani.
  • Odzivno povpraševanje je treba prek agregatorjev vključiti v trg sistemskih storitev. Vključiti je treba tudi gospodinjske odjemalce, zato pa je treba postopke poenostaviti in digitalizirati.
  • Natančneje je treba urediti odnos med dobaviteljem in agregatorjem. S tem vprašanjem se veliko ukvarjajo tudi v evropski komisiji.
  • Standardizacija naprav in protokolov bo poenostavila povezljivost naprav.

V GEN-I uvajajo storitve prožnosti v poslovne aplikacije, je razložil Paravan. Med drugim jih uvajajo v okviru konzorcija za pospešitev zelene preobrazbe slovenske energetike, kjer razmišljajo tudi o lokalnih trgih prožnosti. Člani konzorcija so poleg GEN-I tudi ELES in tri elektrodistribucijska podjetja.

Še pred koncem letošnjega leta bodo začeli z lokalnim trgom prožnosti v Sloveniji. Več o tem bo znano, ko bodo trg zagnali. O novem trgu smo pisali tudi v članku Slovenski elektroenergetiki snujejo povsem nov energetski trg.

Poslovno pa je zanimivo tudi pametno polnjenj električnih vozil. Na Eko skladu so se odločili za subvencioniranje polnilnic, ki pa morajo biti pametne. Omogočiti morajo povezljivost in prilagajanje omrežju. »To je pomembno, ker bi sicer ob reševanju ene težave pozabili, da povzročamo težave drugje,« je še povedal Paravan na posvetu, ki smo ga na Financah organizirali v sodelovanju z družbo A1.

Preberite tudi:

No data was found