Družba ELES povezuje elektroenergetski sektor s sektorji ogrevanja in hlajenja   

Razogljičenje energetskega sektorja je bistvenega pomena za doseganje podnebnih ciljev Slovenije za zmanjšanje 55 % emisij CO2 do leta 2030 po nacionalnih strateških načrtih, usklajenih z EU. Pričakuje se, da bo elektrifikacija sektorja ogrevanja prostorov dodatno povečala to vrednost za več kot 50%, kar bo ogrozilo zadostnost električne energije in zmanjšalo njegovo odpornost.

Sektorsko povezovanje med plinom, elektriko ter daljinskim ogrevanjem in hlajenjem je zdaj bistveno za dosego popolne dekarbonizacije evropskega energetskega sistema. Zato je družba ELES že podpisala Krovni sporazum za realizacijo projektov medsektorskega povezovanja sektorjev elektrike ter sektorjev ogrevanja in hlajenja.  Cilj sporazuma je prepoznavanje potencialnih projektov, idej, ustreznih partnerstev in potrebnih virov financiranja.

ELES usklajuje kompleksno tehnično analizo in analizo CBA o tem, kako najbolje razporediti vire med obnovljivimi viri energije, prenovo stavb, toplotno in električno infrastrukturo, da bi dosegli stroškovno najbolj učinkovito oskrbo z električno in toplotno energijo z dodatnim poudarkom na regionalnem gospodarskem vplivu.

Cilji projekta sektorskega povezovanja so predstavitve na regionalni ravni prehodne poti za obsežne sisteme daljinskega ogrevanja (DH) na premog z minimalnim vplivom na povpraševanje po električni energiji in z neelektričnimi viri, ki zapolnjujejo potrebo po sezonskem ogrevanju in shranjevanju

Deli:

Povezana vsebina

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic