image

George Magnus

neodvisni ekonomist in raziskovalec, Center za kitajske študije na Oxford univerzi in Šola za orientalske in afriške študije v Londonu

George Magnus je neodvisni ekonomist in komentator ter raziskovalni sodelavec Kitajskega centra na Univerzi v Oxfordu in Šole za orientalske in afriške študije v Londonu. Med letoma 1995 in 2016 je bil glavni ekonomist in nato višji ekonomski svetovalec pri investicijski banki UBS, nekaj let pa je bil tudi predsednik naložbenega odbora sklada za pokojninsko in življenjsko zavarovanje Združenega kraljestva. Bil je glavni ekonomist pri investicijski banki SG Warburg (1987–1995), pred tem pa je pred »velikim pokom« opravljal vodstvene funkcije pri Laurie Milbank/Chase Securities, še prej pa pri Bank of America v Londonu in San Franciscu.

George redno objavlja in je citiran v medijih, kot so Financial Times, Times, Daily Telegraph, New Statesman, The Spectator, Bloomberg, South China Morning Post, theArticle.com in CapX, ter sodeluje v britanskih in mednarodnih televizijskih in radijskih programih. Njegove zapise in blog lahko najdete na spletni strani www.georgemagnus.com.

Georgeova zadnja knjiga Red Flags: why Xi’s China is in Jeopardy (Opozorilni znaki: zakaj je Šijeva Kitajska ogrožena) je izšla leta 2018 pri založbi Yale University Press, nato pa avgusta 2019 v mehki vezavi z novo naročenim gradivom. V njej obravnava sodobne kitajske gospodarske in trgovinske izzive ter težnje v luči Ši Džinpingovega avtoritarnega režima ter najtežjega zunanjega okolja za Kitajsko po Maovi dobi. Njegovi prejšnji knjigi sta obravnavali demografijo – The Age of Aging (Doba staranja) (2008) in trge v vzponu – Uprising: will emerging markets shape or shake the world economy? (Vstaja: bodo nastajajoči trgi oblikovali ali zamajali svetovno gospodarstvo?). (2011)