Intervju z Niko Križnar: “Od skokov se da živeti le, če si med najboljšimi tekmovalci”

Za vami je malce slabša zimska sezona in izjemna poletna sezona. Novo sezono ste začeli po željah, vam je pogrešano sestavino ponudila poletna sezona ali razlog tiči drugje?

Ne bi rekla, da je bila zimska sezona toliko slabša, se je pa opazila razlika med to sezono in prejšnjimi. Predvsem na določenih tekmah so se mi stvari začele podirati, saj morda glava ni bila na pravem mestu. Razlogi za dober rezultat ne tičijo v dobri poletni sezoni ampak bolj v dobrih občutkih.

Kako skakalke gledate na poletno sezono?

Poletna sezona je bila za nas krasna. Medalja na evropskih poletnih igrah in odlični rezultati tekom celotne sezone. Celotna ekipa je delovala dobro in to se je kazalo tudi na tekmah. Seveda dobra poletna sezona še ne pomeni, da boš dober tudi pozimi, je pa lepo začeti zimo z lepimi poletnimi skoki in rezultati.

Kdaj ste začutili, da je ljubezen do skokov tista prava, nad vsemi?

Že od samega začetka ko sem prvič stopila na smuči. Nato sem se morala odločiti kam bom šla v srednjo šolo in menim, da je bil to nek prelomen trenutek v moji karieri. Izbrala sem Gimnazijo Franceta Prešerna, ki je znana po skakalcih in delu z njimi in tako sem z grajenjem tega, kar sem začela v otroštvu. Se mi pa zdi, da je bil tisti poseben občutek predvsem takrat, ko sem napredovala na večjo skakalnico, skoki so bili daljši in zdi se ti kot da letiš. To mi je bilo všeč.

Kako ste prepričali starše, da so vam pustili skakati s smučmi?

Prepričati starše ni bilo težko, domov sem prišla z letakom, ki sem ga dobila v šoli. Takrat zraven šolo še nisem imela nobene druge aktivnosti, tako da sem prosila, če me lahko vpišeta v skakalni klub. Mami in ati sta takoj privolila, saj je bila skakalnica v Žireh blizu. V skokih sem takoj zelo uživala, kasneje sta začela trenirati še brata in starša praktično nista imela izbire. Tako smo takrat družinsko vstopili v ta šport.

Koliko trdega dela je (bilo) potrebnega, da ste danes med najboljšimi smučarskimi skakalkami na svetu?

Veliko je bilo odrekanja, najtežje je bilo v času dvojne kariere, ko je bilo potrebno opraviti še šolske obveznosti. Bila je naporno biti uspešen na obeh področjih hkrati. Včasih sem prišla domov iz tekmovanj, nato pa me je čakal še kup šolskih obveznosti. Veliko je stvari, ki jih preostali ljudje mogoče niti ne vidijo, saj so nekoliko skrite. Veliko je tudi trdega dela, ki ga je potrebno vložiti na treningih, saj je od tega odvisna forma na skakalnici.

Kako skakalke in vi osebno dojemate odnos javnosti in Fis do ženskih oz. moških skokov, se ta kaj spreminja?  

Jaz osebno sem v svetovnem pokalu že od sezone 2015/16 tako, da sem na lastni koži občutila kako se stvari razvijajo. Morda bi Ema Klinec, ki je v skokih že dlje časa o tem razvoju lahko povedala kaj več. Je pa dejstvo, da se ženski skoki razvijajo v pravi smeri. Morda še nismo tam, kjer bi si same želele biti, predvsem kadar govorimo o financah. Verjamem pa, da se bo tudi to v prihodnjih letih spremenilo.

Kako se ta odnos odraža v številkah – nagradah? Je mogoče (dobro) živeti od smučarskih skokov oz. kje je tista točka preloma?

Od skokov se da živeti le, če si med najboljšimi tekmovalci. Kot sem že prej omenila, so finančne nagrade v ženskih skokih, v primerjavi z moškimi, nižje. So se pa stvari že nekoliko izboljšale, na podlagi večje gledanosti tekem. Verjame, da se bo ta trend še nadaljeval.

Kako pa se ta odnos odraža v pogojih za delo?

Definitivno imamo boljše pogoje kot v preteklih letih. Sprva smo ob sebi imele le glavnega trenerja, sedaj imamo še pomočnika in pa dva fizioterapevta, ki hkrati skrbita tudi za servis smuči. Večkrat gremo tudi na priprave v tujino, več opreme lahko testiramo. Z boljšimi rezultati, pride tudi večja finančna podpora in boljši pogoji za delo.

Kdo je vaš vzornik/vzornica v smučarskih skokih?
Hmm, težko vprašanje. Recimo, da bi lahko rekli, da je Halvor Egner Granerud moj vzornik. Po njem se zgledujem predvsem zato, ker sva v istem letu osvojila veliki kristalni globus. Všeč mi je njegov način skakanje, hkrati pa mi daje motivacijo, da bi tudi jaz naredila še tisto nekaj več za dosego svojih ciljev. V otroških časih pa je bil moj vzornik Gregor Schlierenzauer, kasneje tudi Peter Prevc.

Kaj pa nasploh; tisti, ki vam pomaga krmariti življenje s svojimi pogledi, izkušnjami, nauki?
To je definitivno moj fant Aljaž. On je tisti, ki me podpira in mi stoji odstrani kadar mi je težko. Vedno me postavi na realna tla in mi pomaga, da se po porazu poberem. Nato pa tudi psiholog, Matje Tušak. Ti ljudje pomagajo, da lahko uspeš na vrhunskem nivoju in držiš konstantno formo skozi celotno sezono.

Kaj sanjate, ko sanjate o smučarski skakalki Niki? Dosegli ste že ogromno …
Morda ne da ravno sanjam o sebi, so pa še vedno stvari, ki jih želim osvojiti. Ko pogledam nazaj, se spominjam vseh stvari, ki sem jih že osvojila in včasih niti sama ne morem verjeti. Ogromno ciljev sem že izpolnila in sanj uresničila. Včasih dobim kar malo solzne oči ob vseh spominih. Če pa pogledam v prihodnost, je še vedno nekaj ciljev neizpolnjenih. Želim si osvojiti noletno turnejo, ki je zaenkrat še neznanka. Enkrat sem bila že zelo blizu, pa se mi je skupna zmaga izmuznila. Ampak, ne moremo osvojiti vsega na enkrat, nekateri cilji morajo ostati neizpolnjeni, da nas ženejo naprej.

Kakšne pa so vaše sanje izven sveta smučarskih skokov?
prva stvar je da bi bila super oseba. Kot drugo, da bi s fantom imela lepo skupno življenje, tretja pa da bi v prihodnosti bila tudi uspešna poslovna ženska, ki bi »furala« svoje podjetje.

Kako si najraje krajšate čas, ko ne trenirate oz. tekmujete?
S kakšnimi igrami, rada  grem tudi v naravo, kamor velikokrat s sabo odpeljem svojega psa. Najhitreje pa mi mine čas, če skočim na telefon. Sicer ni ravno lepa navada, tako da raje izberem sprehod ali druge športne aktivnosti, če imam to možnost.

Ste naša skakalna kraljica, ste pa tudi sami že izkusili grd padec na skakalnici. Primož Roglič je po padcu presedlal na kolo, vi pa ste osvojili veliki kristalni globus. Se vam na zaletni rampi kdaj prikrade kak dvom, še posebej, ko pogoji niso optimalni? In kako jih odpravite?
Seveda pridejo dvomi. Recimo po osvojitvi velikega kristalnega globusa se sprašuješ kaj se bo zgodilo v prihodnji sezoni, saj je to težko preseči. Po slabi tekmi je včasih težko ostati zbran na zaletni rampi in prav zato je pomembna psihična priprava.

Zaradi stave ste si že barvali lase, zato verjetno s stavami ne upravljate vaših financ. Kako skrbite za vašo finančno prihodnost?
Trenutno skačem in se s tem preživljam. Zaposlena sem tudi v javni upravi, Policiji, ki mi zagotavlja neko finančno varnost. Drugih stvari pa trenutno nimam. Želim si opraviti kakšen tečaj za masažo in s tem poskrbeti, da bo prehod v drugo kariero nekoliko lažji, vsaj s finančnega vidika.

Skakalke in skakalci morate pri prehrani zelo paziti, saj je teža pri skokih zelo pomembna. Kako skrbite za vašo prehrano? Kdo vse je vključen v ta proces? Kaj vam je pri tem najtežje? In morda najpomembneje, kako v dieto umestite indijančke?
Na prehrano je potrebno paziti. Ne moreš pojesti vsega, kar si zaželiš. Predvsem je pomembno, da paziš na količino hrane, ki jo poješ. To pomeni več manjših obrokov. V našem športu je teža pomembna, zato se mi zdi, je raznolika prehrana najpomembnejša. Razne pregrehe, kot so indijančki in ostale slaščice, pa je potrebno kompenzirati, saj so pregrehe navadno bolj kalorične.

Masiranje, frizerstvo ali slaščičarstvo? (in zakaj)
Joj, tukaj je res težko izbrati. Vse tri stvari so mi izredno všeč. Frizerstvo mi je všeč, saj sem v ekipi z ogromno dekleti, ki potrebujejo dobro frizuro. Tako včasih vskočim in jim spletem kitke. Trenutno se s slaščičarstvom težko ukvarjam, ker skoki zahtevajo nizko telesno težo in se ne smem preveč pregrešiti. Bi pa morda masiranje lahko bila krasna možnost po športni karieri, tako da bi izbrala to.

Ljubno ali Planica? (in zakaj)
Ljubno. Seveda. Je le domača tekma, v Planici pa že tako preživimo ogromno časa. Ljubno je neka posebna izkušnja, tekma, ki se jo zelo veseliš. Tudi sam potek skakalnice mi je bolj všeč na Ljubnem, navijači pa so tako ali tako najboljši v celotni karavani svetovnega pokala.

Skakalni dres, šuškava trenirka ali elegantna večerna obleka? (in zakaj)
Večerno elegantno obleko. Zakaj? Ker je zelo malo trenutkov, ko se lahko športnice lepo oblečemo, naličimo in v tem uživam.

Deli:

Povezana vsebina

Businessman,Hand,Touching,Of,Digital,Data,Network,Transformation,For,Next
Novica, PARTNERSKI DOGODKI

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic