Investicije v sončne in vetrne elektrarne za zanesljivejšo oskrbo z energijo

V trenutnem obdobju energetske draginje in negotovosti je varnost oskrbe z energijo postala bolj pomembna kot kdajkoli prej. V Evropi iščemo nove načine za povečanje energetske neodvisnosti, ključno vlogo pri doseganju teh ambicij pa imajo prav energetska podjetja.

Med njimi je tudi Petrol, ki bo do poletja 2023 v omrežje priključil svojo največjo sončno elektrarno do sedaj. Gre za sklop treh samostoječih sončnih elektrarn, Suknovci, Pliskovo in Vrbnik, ki se nahajajo na kninsko-šibeniškem območju na Hrvaškem. Skupna moč elektrarn je 22 MW, s pričakovano letno proizvodnjo 29 GWh pa bodo lahko zagotovile zeleno energijo za do 8.500 povprečnih gospodinjstev. Da bi čim manj posegali v okolje, so v Petrolu za postavitev novih sončnih elektrarn izbrali kamnito in nerodovitno območje nad Jadransko obalo, ki je hkrati bogato s sončnimi dnevi.

To pa ni edina Petrolova elektrarna, ki žanje moč narave. V okviru skupine Petrol v regiji obratujeta že dve vetrni polji na Hrvaškem, s skupaj 18 vetrnimi turbinami, pet malih hidroelektrarn v Bosni in ena v Srbiji ter 30 manjših sončnih elektrarn na različnih objektih v Sloveniji. To število pa se bo v letu 2023 precej povečalo, saj se je začel tudi projekt namestitve sončnih elektrarn na strehe Petrolovih lastnih bencinskih servisov. V prvi fazi bo s sončnimi elektrarnami opremljeno 46 prodajnih mest, cilj pa je, da se v naslednjih fazah opremi celotna mreža Petrolovih prodajnih mest.

Poleg večje energetske varnosti, povečanje deleža obnovljivih virov energije pomembno prispeva tudi k zmanjšanju emisij CO2 in drugih toplogrednih plinov, kot tudi k zmanjšanju odvisnosti od fosilnih goriv. Petrol tako s spodbujanjem naložb v sončno in vetrno energijo tlakuje pot čistejši in trajnostni prihodnosti ter hkrati skrbi za energetsko varnost regije. Tovrstne investicije omogočajo, da postaja cilj bolj trajnostne in varne energetske prihodnosti vedno bolj dosegljiv.

PETROL pr 300x200 1

Sončna elektrarna Vrbnik v gradnji in v ozadju vetrna elektrarna Ljubač z devetimi vetrnimi turbinami

 

 

Deli:

Povezana vsebina

BCF-SLOGANJE-1200x680
OGLAS

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic