Jedrska energija je pomemben del rešitve

Podnebne spremembe in oskrba z energijo

Električna energija iz skupine GEN: iz čistih, nizkoogljičnih virov energije

V skupini GEN proizvajamo električno energijo iz trajnostnih in obnovljivih virov energije – predvsem iz jedrske in vodne energije. Letno proizvedemo med 5.600 in 6.300 gigavatnih ur (GWh) električne energije. To je 40 odstotkov vse električne energije, proizvedene v Sloveniji.

Jedrska in vodna energija prispevata k temu, da je naš proizvodni portfelj z vidika izpustov CO₂ v primerjavi s slovenskim portfeljem virov za proizvodnjo električne energije nizkoogljičen, okoljsko sprejemljiv in trajnostno naravnan.

Globalni pogled: jedrska energija je nizkoogljična, zanesljiva in poceni

Številne nacionalne in mednarodne organizacije, povezane v pobudi Nuclear for Climate (Jedrska energija za podnebje, nuclearforclimate.org) so jasno izpostavile, da je jedrska energija pomemben del rešitve v boju proti podnebnim spremembam. Na ravni Medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC) so pripravili študijo, v kateri primerjalno podajajo podatke o izpustih CO₂ za različne vire energije. Iz rezultatov je očitno, da je jedrska energija nizkoogljičen vir energije, katere izpusti CO₂ so enaki ali nižji kot pri drugih, obnovljivih virih energije (na primer vetrna, vodna in sončna energija). Seveda pa jedrska energija zagotavlja tudi zanesljivo oskrbo z električno energijo za industrijo in gospodinjstva po konkurenčni ceni.

Deli:

Povezana vsebina

Businessman,Hand,Touching,Of,Digital,Data,Network,Transformation,For,Next
Novica, PARTNERSKI DOGODKI
750 x 500_NASLOVNA_AKADEMCEK 2023_2024
AKADEMIJA

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic