Kaj bo v prihodnosti vplivalo na slovenski izvoz?

»V preteklih letih smo imeli relativno stabilne makroekonomske razmere tako v Sloveniji kot v njenih glavnih izvoznih partnericah. Te so ugodno vplivale na gospodarsko sodelovanje med državami, izvoz Slovenije se je samo v letu 2021 glede na leto 2020 povečal kar za 29 %«, pojasnjuje Srečko Devjak, analitik družbe Dun & Bradstreet.

A slovensko izvozno gospodarstvo je spet na prelomnici. »Na izvoz Slovenije v prihodnosti bodo vplivale bodoče politične razmere v Evropi in bodoče gospodarske razmere v izvoznih partnericah Slovenije. Med političnimi razmerami v Evropi ima pomembno mesto rusko-ukrajinska kriza, ki vpliva na povečanje politične negotovosti v celotni Evropi, preko sankcij zahodnih držav na Rusijo pa tudi na motnje v dobavnih verigah tako iz Rusije kakor tudi iz Ukrajine v preostali del Evrope.

Dodatno bodo na izvoz Slovenije v prihodnosti vplivali tudi gospodarska aktivnost, inflacija in devizni tečaj v glavnih izvoznih partnericah Slovenije. Naraščanje gospodarske aktivnosti v državi povečuje agregatno povpraševanje v državi, ki ob dani domači agregatni ponudbi povečuje potrebo po uvozu, to pa je priložnost za države, ki v ta gospodarstva izvažajo. Inflacija in devizni tečaj pa vplivata na cenovno konkurenčnost slovenskih izdelkov in storitev na izvoznih trgih. Lokalna valuta v večini glavnih izvoznih partneric Slovenije je evro, zato devizni tečaj le v rednih primerih lahko pospešuje izvoz Slovenije v države, kjer lokalna valuta ni evro. Inflacija pa prikazuje splošno raven cen v gospodarstvu in določa psihološki učinek pri kupcih v državi, za koliko so se v povprečju podražile vse dobrine na trgu v državi«, še pojasnjuje Devjak, ki pravi, da  pozorno spremljanje makroekonomskih razmer v glavnih izvoznih partnericah Slovenije lahko pomaga izvoznikom pri iskanju izvoznih priložnosti za povečevanje izvozne količine ali za povečevanje zaslužka pri izvozu.

Na 9. konferenci slovenskih izvoznikov, ki bo 16. septembra letos, bo Devjak opozoril tudi na ESG oziroma trajnostni vidik. V številnih panogah so lahko dobavne verige namreč odgovorne za 80 % vpliva na okolje in so osrednjega pomena za operativno odpornost podjetja. Razumevanje učinkovitosti podatkov in analitike pa lahko ustvari bolj zdrave in odporne dobavne verige, sestavljene iz podjetij, za katera je veliko manjša verjetnost, da bodo kršila zakonodajo, ki bi lahko ogrozila varnost oskrbe. Tudi organizacije in podjetja imajo vedno večje obveznosti v tem kako se njihovi dobavitelji obnašajo do zaposlenih, kupcev in ostalih deležnikov – in do našega skupnega in edinega planeta.

O izzivih in priložnostih slovenskega izvoza bodo na 9. konferenci slovenskih izvoznikov razmišljali še številni drugi ugledni govorci. Program konference in druge podrobnosti si lahko ogledate na spletni strani https://akademija-finance.si/konference/9-izvozna-konferenca/.

Deli:

Povezana vsebina

Jadek&Pensa_240202_01131
KONFERENCE

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic