Kako se “cepiti” proti finančnim posledicam pandemije?

9. in 10. septembra bo v Portorožu potekala 38. Finančna konferenca, največji finančno borzni in poslovni dogodek v Sloveniji, ki ga od leta 2012 skupaj organizirata Ljubljanska borza vrednostnih papirjev in Časnik Finance. Naslov oziroma osrednje vprašanje letošnje konference bo: Kako se »cepiti« proti finančnim posledicam pandemije?

Uvodni pogled v prihodnost bo pripadel Alexandru Stubbu, direktorju fakultete School of Transnational Governance, nekdanjemu predsedniku finske vlade, ministru za finance, ministru za zunanje zadeve ter ministru za trgovino in evropske zadeve. Kaj nas čaka? Kakšna bo prihodnost finančnega sveta? Kaj bo ECB počela v prihodnosti, makroekonomski pregled svetovne denarne politike, kaj se bo zgodilo po »COVID-obdobju«? Kako bo Evropa konkurirala preostalemu svetu? Na ta vprašanja bo skušal odgovoriti Stubb.

Richard Werner, ekonomist, profesor na Oxfordu in strokovnjak za bančništvo in finance, ki je dokazal, »da banke s podeljevanjem posojil samostojno ustvarjajo nov denar, in to preprosto iz niča«, bo v središče postavil centralne banke in si med drugim prizadeval odgovoriti na vprašanje, ali resnično rešujejo svet ali je to zgolj iluzija, ter kaj bi morali spremeniti za preobrat k trajnemu gospodarskemu razvoju in blaginji.

Digitalni evro, prevzemi in prodaje, spremembe zavarovalnic

Na ključna vprašanja o digitalnem evru bo odgovarjal David Oxley, Senior Europe Economist, Capital Economics, medtem ko bo izzive in priložnosti digitalizacije slovenskih plačil nagovoril Luka Gabrovšek, poslovni direktor Mastercarda Slovenija.

Slednji se bo o prihodnosti »stare« finančne industrije pogovarjal tudi skupaj s predsednikom uprave Gorenjske banke Mariom Henjakom, z glavno izvršno direktorico SKB mag. Anito Stojčevsko, s predsednikom uprave NLB Blažem Brodnjakom ter predsednikom uprave Nove KBM Johnom Denhofom.

Poseben konferenčni sklop bo namenjen tudi prevzemom in prodajam. V njem bodo učinke in izkušnje predstavili direktor Bia Separations dr. Aleš Štrancar, finančna direktorica NiceLabel Branka Jerše, predsednica uprave Podravke Martina Dalić ter CEO Nectar Group Nenad Miščević. Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak in predsednica uprave družbe Petrol mag. Nada Drobne Popović pa bosta del predavanja, naslovljenega  Veliki slovenski pohod na Balkan: Širjenje in načrti prevzemnikov.

Pod konferenčnim drobnogledom bodo tudi spremembe poslovnih modelov zavarovalnic, o katerih bodo razpravljali predstavniki zavarovalnic: član uprave Zavarovalnice Sava Miha Pahulje, član uprave GENERALI zavarovalnice Mitja Feri ter Tadej Čoroli, član uprave Zavarovalnice Triglav.

Zaključek prvega dne 38. Finančne konference bo pripadel ministru RS za gospodarstvo Zdravku Počivalšku, ki bo spregovoril o tem, kako pomagati slovenskemu gospodarstvu do čim hitrejšega okrevanja v (po)koronskem obdobju.

Zmagovalci pandemije, varčevanje za starost in naložbene nepremičnine

O tem, kako bo pandemija spremenila svetovno ekonomijo, bo v uvodu drugega dne spregovoril Egon Zakrajšek, ekonomist Banke za mednarodne poravnave iz Basla, in si prizadeval odgovoriti na vprašanja: Kako se bomo vrnili v »normalne« poslovne vode? Koliko časa nas bo spremljala varnostna blazina držav v sodelovanju s centralnimi bankami? Ali je možno, da spuščanje te blazine pripelje do nove krize? Ali je v zdajšnjem družbenoekonomskem sistemu prostor za vzporedni svet, temelječ na decentraliziranih financah? Kako lahko to spremeni družbo, kot jo poznamo, in ali je to nujno sprememba na bolje?

O pričakovanjih glede poslovanja v prihodnosti bodo spregovorili tudi predsednik uprave SID banke Sibil Svilan ter finančne direktorice in direktorji, med njimi Dejan Divjak (Incom), Urša Piber (Riko) in Peter Groznik (izvršni direktor MSIN), ki se bodo razpravljali o vplivu aktualnih razmer na njihovo delo: kako so prilagodili načrte, planirali poslovanje, investicije, ocenili tveganja …

Predstavljena bo tudi študija Institucionalni in vedenjski vidiki učinkovitega varčevanja za starost (član uprave Triglav Skladi Andrej Petek in profesor Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani Aleš Berk Skok) , ki predstavlja predlog davčno podprtega sistema varčevanja za starost v Sloveniji, pri čemer upošteva vpliv vedenjskih pristranskosti posameznikov pri varčevalnih in naložbenih odločitvah, pomembnost učinkovite alokacije prihrankov v naložbene razrede z vidika njihovih temeljnih značilnosti, dobre prakse drugih držav na tem področju, kakor tudi novo sprejeto zasnovo na ravni EU na področju varčevanja posameznikov za namene zagotavljanja dohodkov v času upokojitve – Pan-European Personal Pension Product. Sodelujoči bodo imeli priložnost spoznati pogled naložbenega investitorja Mariana Hlavacke, Corwin a., ter prisluhniti  pogovoru o naložbenih nepremičninah (direktor Trigala Matej Runjak , direktor, Trigal, glavni izvršni direktor Union Hotel Collections Matej Rigelnik, direktorica nepremičninskega sklada ALFI RE Maja Ostanek Selak, direktor upravljanja z nepremičninami NLB Skupine Jovica Jakovac).

COVID-19 bo pustil pečat tudi na zaključnem delu konference, v katerem bo glavni ekonomist Gospodarske zbornice Slovenije Bojan Ivanc spregovoril o vplivu razmer na različne panoge in njihovem postpandemičnem okrevanju, svojstven recept za uspeh v koronačasih pa bodo predstavili predstavniki podjetij Cleangrad, EKWB in Knauf Insulation. 38. Finančno konferenco bosta s pogovorom zaključila mag. Marko Bitenc, dr. med. (Kirurgija Bitenc) in Peter Frankl, direktor in glavni urednik Financ. Podrobnejši program je dostopen na spletni strani konference

 

Deli:

Povezana vsebina

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic