Kako varni so vaši spletni računi?

Družbena omrežja, kot so Instagram, TikTok in YouTube, so nepogrešljiv del vsakdanjika, vse bolj pomembna pa postajajo tudi za marsikatero podjetje ali posameznika, ki jih uporabljajo za objavljanje svojih vsebin, trženje svojih produktov ali storitev in pridobivanja novih strank. Služijo lahko kot neposreden vir zaslužka ali pa kot nekakšna izložba za pridobivanje drugih poslov. Privlačna pa so tudi za spletne napadalce, ki želijo pridobiti nadzor nad računom.

Družbena omrežja in posel
Spletni vplivneži in ustvarjalci vsebin na Instagramu v večini primerov ne služijo direktno, ampak s tem, da njihova objava doseže čim več ljudi. S strani naročnikov, podjetij ali posameznikov, so velikokrat plačani za to, da pripravijo in delijo vsebino, s katero promovirajo njihovo storitev ali produkt. Podobno velja tudi za TikTok, le da so ustvarjalci na tej platformi bolj osredotočeni na video vsebine, medtem ko se na Instagramu še vedno velikokrat poslužujejo fotografij.

Poseben primer  je  YouTube, saj je v tujini že možno živeti neposredno ob objavljanja videov na tej platformi. Kanali, ki imajo dovolj naročnikov in ur ogledov v zadnjem letu, so namreč upravičeni do deleža prihodkov od oglasov, ki jih platforma servira gledalcem, podobno kot spletne strani prejmejo denar za oglase, ki se prikazujejo na njih.

Tako vplivneži kot podjetja, ki za poslovne namene uporabljajo družbena omrežja, pa so pogosto tudi tarča kibernetskih napadov, ko se napadalci skušajo dokopati do njihovih baz podatkov in jih izkoristiti.

Ne glede na to, ali spletni napadalci ukradejo profil na Instagramu, YouTubu ali TikToku, je vzpostavljanje nove baze sledilcev ali naročnikov, če ukradenega profila ni mogoče dobiti nazaj, težko. Lahko je tudi drago, saj je treba za rast št. sledilcev profil in vsebine, ki se na njem objavljajo, intenzivno oglaševati.

Kako zaščititi spletne račune?
Za varnost svojih spletnih računov lahko najbolje poskrbite sami. Kako?

  • Z močnimi gesli – preverite tudi aplikacije, ki so povezane s posameznim profilom saj so lahko tudi te varnostna šibka točka.
  • Z dvonivojskim potrjevanjem prijave.
  • Z dodatno previdnostjo pri povezavah – ne klikajte na tiste, za katere niste 100-odstotno prepričani, da so prave in zaupanja vredne.

Pomaga tudi ustrezno zavarovanje
Kaj pa če kljub previdnosti dostop do spletnega računa vseeno izgubite? Pomemben del pri tem, da za vedno ne izgubite vseh podatkov, tudi če vam račun ukradejo, je sklenitev zavarovanja kibernetske zaščite, ki ga ponujajo pri Zavarovalnici Triglav. V primeru računalniškega virusa ali vdora bo zavarovalnica namreč krila stroške:

  • ponovne vzpostavitve delovanja računalnika,
  • povrnitve podatkov in
  • zaradi izsiljevanja (t.i. extortion), ki ga lahko zahteva tretja oseba.

 

 

Deli:

Povezana vsebina

BARSOS pasica (1)
OGLAS

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic