Mojmir Mrak o Sloveniji in podjetjih v spreminjajočem se svetu

»Unipolarni svet, ki je funkcioniral in je celotno globalno upravljanje nekako postavil po drugi svetovni vojni, je v zadnjih 15 letih začel pospešeno razpadati. Zdaj postaja svet precej bolj multipolaren in v okviru tega je prišlo tudi do institucionalnega povezovanja večjih držav v BRICS. Predvsem kot odgovor na dosedanji svet, v katerem je bila ena država nekako dominantna. To ni več realno,« pravi ekonomist Mojmir Mrak, govornik na 10. Konferenci slovenskih izvoznikov. Foto: Jure Makovec

»Obvladovanje geopolitičnih tveganj je izziv za podjetja in druge gospodarske subjekte, saj je ta tveganja izrazito težko predvideti. Njihove posledice se lahko zelo hitro povečajo in razširijo v medsebojno povezanem svetu. Zato morajo geopolitična tveganja postati sestavni del upravljanja v podjetjih, to je danes jasno,« pravi ekonomist Mojmir Mrak, profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Ta bo o instrumentih gospodarskih subjektov za obvladovanje geopolitičnih tveganj govoril 20. septembra na 10. Konferenci slovenskih izvoznikov.

Mrak poudarja, da svet danes deluje drugače, kot je v zadnjih približno 50 letih. »Takrat so bila pravila jasno določena in tudi implementirana skozi institucije, kot so Mednarodni denarni sklad, Svetovna banka in Svetovna trgovinska organizacija. Vloga teh ustanov se je zdaj močno zmanjšala. Gospodarstva precej bolj temeljijo na dvostranskih dogovorih in združenjih. Posledično so odnosi manj stabilni in to za majhno državo, kot je Slovenija, pa tudi za EU ni okolje, ki bi bilo prijetno.« Na vprašanje, kako Slovenija to čuti, Mrak odgovarja, da prek odnosa do Kitajske.

Združenje BRICS vidi kot bolj formalni okvir, ki ga Kitajska uporablja za doseganje svojih geopolitičnih ciljev. »Po moje je Kitajska v BRICS postala vodilni element skupine, saj je postala tudi politično močnejša. Kitajska vidi BRICS kot okvir, v katerem bo vodilna članica. To pa nekaterim ustanovnim članicam ne ustreza. Ne zgolj Indiji. Zato je prišlo do razlik, do odnosa, ali naj se BRICS širi ali ne. Kitajska je zainteresirana, da se širi, in na koncu je prišlo do odločitve, da se širi na šest držav, in to so države, ki so gospodarsko zelo močno povezane s Kitajsko. Zato bo ta imela večjo podporo,« pojasni sogovornik, ki vidi, da se bo BRICS še spreminjal. »Svet se dolgoročno giblje v smeri bipolarnosti. Zahod z vodilno vlogo ZDA in na drugi strani Kitajska, ki bo najverjetneje prevzela vlogo v BRICS,« doda.

»Slovenija lahko veliko naredi sama, ampak mora delati tisto, kar lahko sama tudi dejansko naredi. Svoje interese mora uresničevati prek EU, ne pa dvostransko. Hkrati je pomembno, ali bo EU sposobna odgovoriti na izzive in v spremenjenem svetu ostati pomemben igralec. Kot je dejal nekdo na lanskem blejskem forumu, bomo odgovor na to videli v prihodnjih približno petih letih, in sicer ali bo EU za mizo ali na mizi,« še med drugim pove Mrak.

Deli:

Povezana vsebina

Jadek&Pensa_240202_01131
KONFERENCE

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic