Na kaj morate biti pozorni pri naložbi v nadzorno-merilni sistem?

Cene električne energije in drugih energentov so pod pritiskom dogajanj v svetovnem gospodarstvu. Trenutne razmere od podjetij zahtevajo, da ponovno preučijo svojo energetsko politiko in izvedejo potrebne spremembe, če hočejo ostati konkurenčna. V takšnih razmerah je učinkovit nadzorno-merilni sistem še pomembnejši, saj poznamo glavne porabnike električne energije in drugih energentov ter s tem povezane stroške.

V skupini Socomec opažajo povečanje povpraševanja po nadzorno-merilnih sistemih. Investitorji se odločajo za integracijo, ker je URE (učinkovita raba energije) postala pomembna komponenta konkurenčnosti. Poleg URE lahko investitor pričakuje povečanje konkurenčnosti tudi na drugih ravneh.

V naslednjih vrsticah so na kratko opisane smernice za vzpostavitev sodobnega nadzorno-merilnega sistema, ki bo učinkovito opravljal svoje naloge 15 do 20 let.

Fleksibilnost
Zagotovljena naj bo visoka stopnja fleksibilnosti pri montaži, enostavna povezljivost v sistem nadzora in intuitivno upravljanje. Meritev AC in DC veličin, 1f in 3f porabniki, IO moduli pa omogočajo štetje pulzov porabe drugih energentov in nadzor stanja stikalno-zaščitne opreme. Montaža na obstoječe inštalacije naj se izvede brez prekinitve napajanja (retrofit).

Točnost merjenja
Velika dodana vrednost so tokovni senzorji. Razred točnosti meritev je po standardu IEC 61557-12 0,5% (merilni modul in merilni senzor skupaj) za merilno območje od 2 do 120% In. V praksi to pomeni od 0,1A do 7.200A. Fleksibilni tokovni senzorji objamejo katerikoli vodnik, potrebujejo pa zelo malo montažnega prostora.

Prihranek
Montaža sistema Diris Digiware je do 4-krat hitrejša, potrebna je precej manjša količina kablov. Ti so dobavljeni z RJ12 in RJ45 konektorji. Načeloma ni potrebnih izrezov 92×92 mm v vrata omare (zgolj v primeru vizualizacije meritev na zaslonu). Kompaktna izvedba z moduli širine 18 mm omogoča montažo na majhnem prostoru v omari.

Odprt sistem, vizualizacija
Komunikacijski vmesnik dobiva podatke iz merilnih modulov in nato preko Ethernet vmesnika komunicira v lokalni mreži. Podatki so preko Modbus TCP/SNMP/BACnet IP protokolov na voljo kateremukoli CNS ali BMS nadzornemu sistemu. Če uporabnik nima nadzornega sistema, mu je opcijsko na voljo brezplačni spletni strežnik WEBVIEW, s katerim je mogoče narediti analizo energetske učinkovitosti. Ta je vdelan v določenih modelih komunikacijskih vmesnikov in je dostopen preko spletnega brskalnika v lokalni mreži.

Deli:

Povezana vsebina

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic