Na kaj paziti pri davčnih obračunih

Manj kot dva meseca sta do konca marca in do roka za oddajo davčnih obračunov. Tokrat ti zahtevajo nekoliko več dela, saj morate prišteti in v nekaterih primerih tudi izvzeti protikoronske pomoči, ki ste jih prejeli v minulem letu. Če pa ste pozneje ugotovili, da do pomoči niste bili upravičeni, morate to vrniti. O tem morate Furs obvestiti do konca marca in vrniti znesek prejete pomoči v 30 dneh od vročitve odločbe.

Kot pravi davčna svetovalka Barbara Guzina iz svetovalne družbe Guzina Kavšek, d. o. o., bo zato Furs za leto 2020 še posebno skrbno preverjal oddani obračun davka na dohodke pravnih oseb obračun oziroma še bolj oddane računovodske izkaze (AJPES).

Predvidevamo lahko, da bo Furs še posebno skrbno preverjal tiste davčne zavezance, ki bodo izkazovali davčno izgubo (čeprav so v letu 2020 lahko poslovali). Za leto 2020 je namreč prvič uveden tako imenovani »minimalni davek«, ki bo od vseh davčnih zavezancev s pozitivno davčno osnovo, torej davčnim dobičkom, zahteval plačilo vsaj davka po stopnji 7,03 odstotka. In sicer tako, da je omejeno skupno koriščenje davčnih olajšav na največ 63 odstotkov davčne osnove (37 odstotkov pa bo vedno obdavčenih).

Zgornje besedilo je kratek izsek iz prispevka Špele Mikuš in Tanje Smrekar Na kaj paziti pri davčnih obračunih, ki si ga lahko v celoti preberete na portalu Podjetnik. V njem so me drugim izpostavljeni različni pogoji za pridobivanje pomoči (za s.p. npr. različni pogoji spomladi in jeseni, različna je bila tudi višina pomoči), na kaj bo Furs posebej pozoren (pravilno izkazani prihodni oziroma njihov upad in izguba), druge postavke, kaj storiti pred oddajo obračuna in kaj upoštevati pri knjiženju pomoči.

Deli:

Povezana vsebina

Businessman,Hand,Touching,Of,Digital,Data,Network,Transformation,For,Next
Novica, PARTNERSKI DOGODKI
750 x 500_NASLOVNA_AKADEMCEK 2023_2024
AKADEMIJA

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic