Na kaj paziti pri oddaji kapitalskih dobičkov?

Za lanske dohodke iz kapitala, kamor sodijo tudi najemnine, obresti in kapitalski dobički od prodaje deležev, pa tudi dividende iz tujine, ki jih morate napovedati sami, morate posamezniki do vključno 1. marca na finančno upravo (Furs) oddati napoved za odmero dohodnine. V vseh primerih gre za dokončni davek, na katerega torej ne vplivajo siceršnji dohodki iz dela. Bodo pa letošnji obračuni prvič temeljili na davčni reformi nekdanjega ministra Andreja Bertonclja, ki zvišuje kapitalski dobiček s 25 na 27,5 odstotka. Prav tako v letu 2020 ne deluje več priljubljen davčni trik aktivnih vlagateljev.

Kapitalski dobički od prodaje vrednostnih papirjev

Če je nekdo trgoval v tujini, tudi prek spletnih platform, mora plačati davek. Davek na kapitalski dobiček napove in plača samo v Sloveniji. Pričakujete lahko, da bo Furs tudi zaradi povečanega trgovanja prek spletnih platform posebej pozoren na pravilne napovedi, prejema pa tudi podatke o računih slovenskih davčnih rezidentov v tujini. Tako da lahko vidi stanje posameznika na tujih plačilnih, finančnih računih.Davčno napoved je potrebno oddati Po pošti ali elektronsko prek eDavkov. Zadnje je obvezno, če je zavezanec lani opravil več kot 10 transakcij. Furs je zelo pozoren na prodajo deležev lastni družbi.

Kriptovalute: kdaj se plača davek in kdaj ne?

Dobiček iz kapitala, ki ga fizična oseba dosega s prodajanjem kriptovalut, se načeloma ne obdavči. Razen če gre za dejavnost – od tega pa se plača dohodnina od dohodka iz dejavnosti (torej, kot če bi nekdo imel espe). A izjeme so. Če trgujete prek enega izmed spletnih borznih posrednikov, ne pozabite dobro prebrati podrobnosti.

Dividende: napovejte tiste iz tujine

Če vam dividendo izplača slovenska pravna oseba, vam ni treba narediti nič, ker na svoj račun dobite izplačano neto dividendo. Davek je namreč že plačala družba. Če dividende prejmete od tuje družbe, pa morate davek plačati tudi v Sloveniji. Navadno je tako, da država, v kateri je sedež izplačevalca dividend, zase vzame že del davka (davčni odtegljaj), potem pa mora prejemnik dividende davek plačati še v Sloveniji. Pri tem lahko uveljavlja tudi plačilo davka v tujini. Sicer pa pri nas poleg odtegljaja, denimo 10 odstotkov bruto dividende, plača še polni, 27,5-odstotni davek.

Zavezanec lahko uveljavlja odbitek za ustrezni znesek v tujini plačanega davka od dividend v napovedi za odmero dohodnine od tovrstnih dohodkov v RS.

Najemnine: višji davek, višji normirani stroški

Pri letošnjih napovedih je glede na lanske zaslužke iz najemnin nepremičnin nekaj novosti. Davek je 27,5-odstoten (pred tem je bil 25-odstoten), davčno osnovo pa znižujejo 15-odstotni normirani stroški (pred tem so bili 10-odstotni). Še vedno lahko uveljavljate tudi dejanske stroške.

Napoved oddate tisti, ki ste lani stanovanje oziroma drugo nepremično premoženje pa oddajali stalnim najemnikom –  študentom, posameznikom, družinam … Če ste oddajali stanovanje turistom prek Airbnbja, na primer, morate imeti tako in tako prijavljeno dejavnost in ste obdavčeni kot podjetnik. Če ste oddajali stanovanje pravnim osebam, ki so plačniki davka pri nas, potem napovedi ne oddate, saj vse uredi pravna oseba, ki odvede tudi akontacijo davka. Če oddajate stanovanje v tujini, morate davek napovedati povsod. Napoved oddajo tudi tisti, ki so oddajali premično premoženje – npr. bivalnike in avtomobile.

Na Fursu bodo pozorni na uveljavljanje dejanskih stroškov, ki vam lahko krepko znižajo davčno obveznost. Če imate dotrajana okna in jih zamenjate s sodobnejšimi, varčnejšimi, bo ta strošek davkarija upoštevala, če gre za razkošje, vas lahko zavrnejo oz. ne bodo upoštevali tistih stroškov popravil, ki občutno zvišujejo vrednost nepremičnine in jo prilagajajo novemu načinu uporabe. Stroški vzdrževanja pohištva in bele tehnike v nekaterih primerih tudi lahko znižujejo davčno osnovo, a le če je oprema natančno opredeljena v pogodbi med najemodajalcem in najemojemalcem.

Obresti: kje so oprostitve in kje jih ni

Napoved oddate vsi, ki ste dobili obresti – ne glede na to, od koga. Napoved obresti na denarne depozite v Sloveniji in EU  oddate tisti, ki ste dobili več kot tisoč evrov obresti, davek je dokončen, 27,5-odstoten. Če ste obresti dobili od kod drugod, denimo od finančnih ustanov v Srbiji, ZDA, Švici, morate napovedati vse –  in plačati 27,5-odstotni davek. Če ste denar posodili npr. sosedu, ki vam plačuje obresti, velja podobno, kot da bi te obresti dobili iz Švice. Enako velja za obresti iz naslova posojil slovenskim podjetjem.

Zgornje besedilo je povzetek prispevka Tanje Smrekar in Jureta Ugovška Ne pozabite na oddajo kapitalskih dobičkov. Na kaj morate paziti in na kaj je pozoren Furs?, ki je v celoti dostopen na portalu časnika Financ.

Deli:

Povezana vsebina

Businessman,Hand,Touching,Of,Digital,Data,Network,Transformation,For,Next
Novica, PARTNERSKI DOGODKI
750 x 500_NASLOVNA_AKADEMCEK 2023_2024
AKADEMIJA

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic