Naj Movember traja vse življenje

Gibanje Movember letos praznuje okrogli dve desetletji. Iz preprostega izziva avstralskih prijateljev, tako imenovanih Mo Bros, se je razvil v odmevno gibanje o pogosto spregledani temi, moškem zdravju. Danes povezuje več kot pet milijonov ljudi, tudi v Sloveniji. Čeprav Movember primarno ozavešča o različnih oblikah raka, predvsem na modih in prostati, in o duševnem zdravju, je sporočilo gibanja celostno in trajno – moški, poskrbite za svoje zdravje.

Duševno zdravje
V Sloveniji je po podatkih NIJZ vsaka petdeseta smrt samomor. Moški si v primerjavi z ženskami skoraj štirikrat pogosteje sodijo sami. Duševno zdravje, vključno s tesnobo in depresijo, je med moškimi pomembna, a pogosto spregledana ali celo zamolčana težava. Še vedno je v vseh porah družbe prisotna stigma, poleg tega so moški manj nagnjeni k iskanju psihološke pomoči, kar lahko vodi do samomorov.
Duševno zdravje moških je še posebej aktualno v času prihajajočih zimskih dni, ki so precej krajši in se tema spusti že kmalu popoldne. Takrat se ljudje tako fizično kot tudi psihično povsem naravno skrijemo v zavetje svojih domov. S psihološkega vidika pa smo zaradi manj interakcij z drugimi bolj v stiku s samim seboj, kar v določenem obdobju življenja lahko prinaša tudi utesnjujoče in negativne občutke. Zlasti pri moških po štiridesetem letu starosti.

Rak prostate
Rak prostate je najpogosteje postavljena onkološka diagnoza pri slovenskih moških, 80 odstotkov bolnikov pa je starejših od 80 let. Najpomembnejša dejavnika tveganja za obolevanje za rakom prostate sta družinska obremenjenost in starost. Ker nanju težko vplivamo, je malo možnosti primarnega preprečevanja. Lahko pa poskrbite za preventivo, ki je še toliko pomembnejša zaradi dejstva, da gre za sicer izjemno resno bolezen, ki jo je mogoče dobro obvladati, če se le odkrije pravočasno.

Rak mod
V nasprotju z rakom prostate je rak mod najpogostejša oblika raka pri mlajših moških, starih od 20 do 40 let. Bolj ogroženi so posamezniki, ki so imeli v otroštvu razvojno napako, imenovano nespuščeno modo. Pomembno je, da si predvsem mlajši moški redno sami pregledujejo moda. Možnost ozdravitve je večja, če je bolezen odkrita v začetni stopnji razvoja, zato boste z rednim samopregledovanjem mod lahko hitro prepoznali morebitne bolezenske spremembe.

Barsosova ekipa izkušenih zdravnikov in strokovnjakov je dovolj izkušena in pripravljena, da zagotovi informacije, nasvete in podporo vsem moškim, ki želijo izboljšati svoje zdravje in predvsem preprečiti resne zdravstvene težave. Zato le izkoristite ta november za pogovor o moškem zdravju. Delite informacije, spodbujajte redne preglede in premagajte stigmo, ki se še vedno drži moškega zdravja.

 

Deli:

Povezana vsebina

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic