“Ni treba, da veste za vse kibernetske grožnje zunaj. Pomembno je, da ste karseda zaščiteni na vseh področjih, in to nenehno.”

Kako je danes poslovati v svetu, ko je vse odvisno od aplikacij, spleta, zunaj pa grozi kup kibernetskih nevarnosti? O tem smo se pogovarjali s Sorinom Boiangiujem, arhitektom rešitev za južno in vzhodno Evropo v podjetju F5.

Je danes za podjetje prednost, da uporablja več različnih aplikacij, tako za interno kot eksterno uporabo, ali da njihovo število minimizira?

To je, seveda, odvisno tudi od velikosti podjetja. Manjše podjetje bo morda uporabljalo le programsko opremo kot storitev (software as a service, SaaS) zunanjega izvajalca, saj bo to zanj stroškovno najučinkovitejše. A sčasoma, vsaj kot opažamo, uporaba več aplikacij za poslovanje ni le prednost, pravzaprav se pričakuje, da lahko podjetja izpolnijo vsa pričakovanja. Brez tega kmalu lahko zaostanejo za konkurenco, ki je zaradi uporabe različnih aplikacij za poslovanje bolj agilna od vas.

O katerih aplikacijah sploh govoriva?

Gre tako za tiste, ki jih podjetje uporablja za svoje poslovanje, kot tudi tiste, prek katerih lažje doseže stranke.

Kibernetska varnost je ena izmed ključnih tem zadnja leta. So podjetja, katerih poslovanje je bolj podprto z raznimi aplikacijami, v večji nevarnosti od tistih nekoliko bolj analognih?

Da, res je, če si analogen, te je težko napasti. A seveda to še ne pomeni, da si zaradi tega povsem varen. Zato se splača biti »na spletu«, seveda pa se moraš znati zaščititi. Vdor je lahko slab za posel, za prihodke …

Z razvojem umetne inteligence se spreminjajo tudi kibernetski napadi. Kako naj se podjetja pripravijo na novo ero?

Ta del je najlažji, saj se veliko podjetij, vključno z našim, ukvarja ravno s tem. Zato se podjetjem s tem ni treba ukvarjati, bolje je, da ta del zaupajo zunanjim izvajalcem.

Pomembno je torej, da se podjetja zavedajo, da so lahko napadena, da grožnje zunaj obstajajo?

Niti ne, najprej se je treba zavedati, kje in kako vas lahko napadejo. Zato je pomembno, da so podjetja primerno zaščitena. Ni treba, da veste, kakšne grožnje so zunaj. Zato imate partnerje, zunanja podjetja, ki jim to zaupate. Ključno je, da ste karseda zaščiteni na vseh področjih, in to nenehno. Ne pa le, da krpate luknje, ko se pojavijo.

Deli:

Povezana vsebina

Businessman,Hand,Touching,Of,Digital,Data,Network,Transformation,For,Next
Novica, PARTNERSKI DOGODKI

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic