Prihodnost digitalnih plačil v Sloveniji in EU – politična perspektiva

Panoga digitalnih plačil se hitro razvija, inovacije se dogajajo z veliko hitrostjo, vsak dan so na voljo nove plačilne rešitve. Hkrati plačujemo elektronsko več kot kadarkoli doslej, med drugim tudi zaradi pandemije covida, pa tudi zaradi vse hitrejše digitalizacije. Zaradi teh dogodkov so digitalna plačila v zavesti lokalnih in evropskih oblikovalcev politik dobila strateško vlogo, zato lahko v prihodnje pričakujemo ostro konkurenco in veliko regulacije.

Tako konkurenca kot predpisi so za trg dobri. Prva spodbuja inovacije, znižuje cene in pomaga ustvarjati vrednost za porabnike, druga pa določa meje in zagotavlja varnost celotnega ekosistema. Ker pa geopolitični cilji in ambicije vse bolj vplivajo na regulacijo, obstaja nevarnost, da bo konkurenca utrpela veliko škodo.

Konkurenca na področju plačil je močnejša kot kdarkoli doslej. Na strani aplikacij lahko porabniki izbirajo med množico različnih načinov plačevanja, bodisi prek spleta, mobilnih aplikacij bodisi celo nosljivih naprav. Na infrastrukturni strani kartice niso več edina plačilna tirnica – imamo takojšnja plačila, kriptovalute in kmalu tudi digitalne valute centralnih bank. In še veliko več se bo zgodilo, saj si EU prizadeva, da bi se z odprtega bančništva razširila na odprte finance.

Da bi se ta konkurenca in inovacije še naprej razvijale, morajo regulatorji določiti prave okvire, hkrati pa udeležencem na trgu pustiti dovolj prostora za inovacije in tekmovanje pod poštenimi pogoji in v enakih konkurenčnih razmerah. Končni porabniki bi morali biti tisti, ki izbirajo izdelke in storitve, ki jih želijo uporabljati, trg pa bi moral biti v položaju, da najbolje zadovoljuje potrebe porabnikov, ne glede na tehnologijo ali izvor.

Deli:

Povezana vsebina

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic