Priprava na nasledstvo v družinskem podjetju – več kot le pravna formalnost

Daniela Sindičič, starejša odvetnica v Odvetniški pisarni Jadek & Pensa, d. o. o.

Vsako družinsko podjetje je na določeni točki svojega obstoja pred izzivom ureditve nasledstva. Problematika je zelo aktualna, saj danes večino družinskih podjetij še vedno vodijo njihovi ustanovitelji. Izkušnje nam kažejo, da je ta proces mnogo več kot le pravno-tehnični postopek. Dobro sestavljene pogodbe so le pika na i, sam proces pa se začne s temeljito pripravo, ki vključuje razumevanje dinamike med generacijami, usklajevanje interesov ter pričakovanj posameznih družinskih članov ter določitev njihovih vlog v podjetju danes in v prihodnje.

Prva stopnja priprave načrtovanja nasledstva je v ugotovitvi resničnih interesov in pričakovanj družinskih članov. Vsaka družina je edinstvena – s svojimi (bolj ali manj zapletenimi) odnosi in z značajskimi posebnostmi njenih članov. Ni nujno, da imajo družinski člani enak pogled na prihodnost podjetja. Če različni pogledi niso pravočasno in pravilno naslovljeni, to neizbežno privede do medgeneracijskega konflikta, v najslabšem primeru pa celo do propada podjetja.

Naslednji korak je prepoznavanje pomembnih vprašanj in iskanje odgovorov nanje. Ali si želi naslednja generacija sploh aktivno vlogo v podjetju? Kateri člani družine imajo potrebno znanje in kompetence za vodstvene položaje? Ali se bo funkcija vodenja delegirala? Ali bo starejša generacija znala prepustiti vajeti mlajšim? Kako se bo delilo/preneslo lastništvo? Odgovori na ta vprašanja so lahko različni in pogosto zahtevajo prilagoditev pravnih in davčnih rešitev – bodisi v smeri prehoda na naslednjo generacijo bodisi v smeri prodaje podjetja.

Kompleksnost ureditve nasledstva zahteva sodelovanje strokovnjakov, ki imajo veščine tako za mediacijo kot za poglobljeno znanje na področju prava in davčnih predpisov. Mediacijske veščine bodo v pomoč družinskim članom zlasti v začetni fazi, ko je treba jasno izraziti svoje želje ter hkrati najti kompromise, ki bodo zadovoljivi za vse strani. Ko je volja družinskih članov glede prihodnosti soglasna in jasno začrtana, pa je med pravnimi rešitvami treba poiskati najbolj učinkovito in najbolj pravično.

Prav tako je pomembno, da se tranzicija v družinskem podjetju začne pravočasno. Odlaganje tega procesa lahko privede do nepričakovanih težav, kot so nenadna smrt ustanovitelja, finančne težave podjetja in družinski spori. S pravočasnim načrtovanjem se podjetje lahko izogne omenjenim težavam ter si tako zagotovi boljše obete za prihodnost.

Na temelju večletnih izkušenj sodelovanja z družinskimi podjetji lahko potrdimo, da je ključ do uspešne izvedbe nasledstva oziroma »preživetja« družinskega podjetja predvsem pravočasno in učinkovito načrtovanje ter vključitev strokovnjakov s potrebnim znanjem in izkušnjami, ki so družinskemu podjetju pri spoprijemu s tem izzivom v pomoč.

 

Deli:

Povezana vsebina

Group of business people collaborating on project  in office
OGLAS
prosperita-600x400
OGLAS

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic