Projekt SINCRO.GRID prejel mednarodno nagrado energy storage award

V Londonu so septembra podelili nagrade energy storage award, s katerimi so v 12 kategorijah nagradili izjemne dosežke na področju baterijskih hranilnikov električne energije. Družba ELES je v kategoriji projekt leta prejela nagrado za vgradnjo baterijskih hranilnikov električne energije v okviru projekta SINCRO.GRID.

Družba ELES je prijavila dva projekta – vgradnjo baterijskih hranilnikov v okviru projekta NEDO in projekta SINCRO.GRID. Z obema projektoma se je v kategoriji projekt leta sistemskega operaterja uvrstila v ožji izbor, projekt SINCRO.GRID pa je bil izbran kot najboljši projekt v kategoriji. V ožji izbor sta bila uvrščena še projekta iz Nemčije in Poljske.
V okviru projekta pametnih omrežij SINCRO.GRID je družba ELES namestila dva baterijska hranilnika moči pet megavatov (25 megavatnih ur) znotraj uveljavljenih razdelilnih transformatorskih postaj Okroglo in Pekre. Omenjena baterijska hranilnika tudi v najbolj kritičnih razmerah zagotavljata suverenost Slovenije v kompleksnem mehanizmu nenehnega ohranjanja ravnotežja med proizvodnjo in odjemom, ki ga mora ELES zagotavljati na sekundni ravni v celotni Republiki Sloveniji.

Omenjena projekta vgradnje baterijskih hranilnikov električne energije je ELES začel v času, ko je veljalo pravilo, da lahko tovrstne storitve izvajajo samo termo- in hidroelektrarne, ki pa imajo pri tem veliko omejitev. Danes je povsem drugače, saj je tudi zaradi teh dveh projektov družbe ELES prišlo do intenzivne komercializacije in baterije danes zagotavljajo večino potrebnih storitev za najbolj kritične procese ohranjanja ravnovesja v sistemu.

Deli:

Povezana vsebina

BCF-SLOGANJE-1200x680
OGLAS

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic