Skaza s kreativno kampanjo nad plastiko v bioloških odpadkih

#Blokirajvrečko – podaj Organka!

Kljub strogim regulativam in odličnemu delu komunalnih služb se v bioloških odpadkih in rjavih zabojnikih še vedno pogosto znajdejo plastične vrečke. Ta nepravilnost povzroča kontaminacijo komposta, zvišuje stroške predelave in ogroža celoten proces recikliranja bioloških odpadkov. Ločeno zbiranje bioloških odpadkov je namenjeno proizvodnji kakovostnega komposta, ki izboljšuje rodovitnost tal in podpira trajnostno kmetijstvo. Da bi dosegli ta cilj, je treba dosledno upoštevati pravila ločevanja in v rjave zabojnike odlagati le biološke odpadke.

Zakaj tudi bio vrečke ne sodijo v rjave zabojnike?

Danes plastika za enkratno uporabo pomeni 40 odstotkov vse proizvedene plastike na leto. Samo v letu 2022 smo uporabili kar 130 milijard plastičnih vrečk, kar je več kot tri milijarde vrečk na dan. Njihova proizvodnja zahteva velikanske količine nafte, kar prispeva k izpustom toplogrednih plinov in uničevanju naravnih habitatov. Plastične vrečke v morjih in oceanih so smrtno nevarne za morske živali in ptice, ki jih zamenjujejo za hrano ali se vanje zapletejo. Celo v svojo prehrano jih vnašamo skozi morske organizme, ki končajo na naših krožnikih. Si res želimo biti del te uničujoče zgodbe?

Onesnaževanje s plastiko je postalo eno najbolj žgočih okoljskih vprašanj. Hitro naraščajoča proizvodnja plastičnih izdelkov za enkratno uporabo presega zmožnost sveta, da bi se spopadel s to grožnjo. Po podatkih, ki so jih februarja letos objavili na spletnih straneh National Geographic, je bila polovica vse plastike proizvedena v zadnjih 20 letih, pri čemer se je ta eksponentno povečala z 2,3 milijona ton leta 1950 na 448 milijonov ton leta 2015. Proizvodnja naj bi se do leta 2050 celo podvojila.

V prizadevanju za pravilno ločevanje bioloških odpadkov se pogosto pojavi vprašanje, katero vrsto vrečk uporabiti.

  • Plastične vrečke niso zasnovane za razgradnjo in lahko v odlagališčih preživijo več sto let. Ne prispevajo k procesu kompostiranja in močno kontaminirajo kompost, zato sodijo v rumene zabojnike.
  • Biorazgradljive vrečke se razgrajujejo skozi naravne procese, vendar čas razgradnje niha. Pogosto fragmentirajo v mikroplastiko, ki je škodljiva za okolje, in navadno niso primerne za domače kompostiranje.
  • Kompostabilne vrečke se hitro razgradijo v kontroliranem kompostnem okolju in ne puščajo škodljivih ostankov. Pomembno je poiskati certifikate, kot je ASTM D6400 ali EN 13432, da zagotovimo resnično kompostabilnost.

Kljub temu pa tudi kompostabilne vrečke ne sodijo v rjave zabojnike za biološke odpadke, ker procesi v komunalnih kompostarnah niso vedno optimizirani za razgradnjo teh vrečk. Priporočljivo je, da biološke odpadke odlagamo neposredno v zabojnike brez uporabe kakršnihkoli vrečk, s čimer zagotovimo najboljši možen proces kompostiranja in visokokakovosten končni izdelek.

Podjetje Skaza kot iniciator kampanje proti plastičnim vrečkam v bio zabojnikih

V podjetju Skaza trajnost ni le beseda, temveč naš način življenja. Skozi izdelke lastne blagovne znamke, izdelane iz bio osnovanih in recikliranih materialov, uresničujemo svojo trajnostno strategijo. Z linijo Bokashi Organko sporočamo, da hrana ni odpadek, temveč lahko s pravilno predelavo postane nova surovina za zemljo. Končni izdelek bokashi komposta je namreč bogat z najpomembnejšimi hranili za rastline, kot so dušik, fosfor in kalij, kar izboljšuje zračnost, vodno zadrževalno sposobnost in sestavo tal.

V preteklosti smo sodelovali s komunalnim podjetjem Snaga Maribor pri prvem pilotnem projektu, kjer smo izbranemu naselju hiš razdelili kompostnike Bokashi Organko. Sortirne analize pred in med projektom ter po njem so pokazale, da je bilo v bioloških zabojnikih okoli devet odstotkov nebioloških odpadkov, med njimi tudi plastične vrečke.

Lani smo z veseljem predstavili Organko Daily, izdelek domačega razvoja in proizvodnje. Gre za dnevno posodico za zbiranje bioloških odpadkov, ki omogoča pravilno ločevanje brez plastičnih vrečk. Ta nagrajeni izdelek z nagradama big SEE in red dot je izdelan iz stoodstotnega recikliranega materiala in pomeni odličen začetek poti k odgovornemu ravnanju z biološkimi odpadki.

Čeprav niso vsi porabniki naklonjeni kompostiranju, verjamemo, da je odgovornost vsakega posameznika vsaj ta, da svoje biološke odpadke pravilno zbira in jih brez plastičnih primesi odloži v rjav zabojnik. S tem si prizadevamo zmanjšati kontaminacijo bioloških odpadkov in izboljšati kakovost komposta, kar je glavno za trajnostno prihodnost našega planeta.

Vse je v naših rokah in vsak korak v smeri trajnostne prihodnosti je korak v pravo smer. Zato danes, zdaj, skupaj blokirajmo plastične vrečke. Zdaj je čas, da naredimo spremembo – da spišemo zgodovino in ustvarimo prihodnost z blokiranjem plastičnih vrečk.

 

Deli:

Povezana vsebina

Group of business people collaborating on project  in office
OGLAS
prosperita-600x400
OGLAS

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic