Glavni enolog kleti Puklavec Family Wines Luka Radiček se je zagnani ekipi pridružil v začetku leta. Kot sam pravi, je Puklavčeva vina poznal pred svojim prihodom, saj so na Hrvaškem, od koder prihaja, zelo cenjena. »To je moj stil vin, tako da se izredno veselim dela z mlado ekipo, ki je že do zdaj delala odlična kakovostna vina,« je pohvalil njihovo delo.
Dobrih pet mesecev je za vami. Kako ste začutili klet?
Prvi občutki so odlični. Ekipa je mlada, zagnana in imamo energijo za nekaj več. Vina so bila že do zdaj zelo dobra, ampak vidim možnost napredovanja. Zelo se bom trudil za kakovost vin in tudi za povezovanje ljudi. Zelo pomembno je, da sodelujemo vsi oddelki. Sledili bomo trenutnim trendom v vinski industriji, da klet še bolj zraste.
In kakšni so ta hip trendi vinske industrije?
Vina naj imajo čim manj alkohola pa veliko svežine in sadnosti. To je naši kleti pisano na kožo, saj smo z vinorodnega območja Štajerske in to je naš stil vin. Seveda imamo tudi zahtevnejša vina, a v devetdesetih odstotkih prevladujejo prav ti sveži in sadni okusi, ki so trenutno zelo priljubljeni.
Tudi penine postajajo vse bolj priljubljene, ali ne?
Penine so v vzponu na trgu že nekaj let, tako v Sloveniji kot tujini. Tudi tu vidim možnost za naš razvoj in napredek. Veliko truda bomo vložili v kakovost klasičnih penin, medtem ko je metoda charmat že zdaj odlična.
Ste že pred prihodom v klet Puklavec poznali ta vina?
Seveda. Na Hrvaškem, kjer sem delal zadnjih deset let kot enolog in kjer tudi živim, so vina znamke Puklavec Family Wines zelo cenjena. Najdete jih v trgovinah in lokalih in pomembno prispevajo h kakovosti vinske ponudbe na Hrvaškem.
Kako vidite slovenske pivce vina?
Nekoliko so drugačni od hrvaških. V Sloveniji se zelo ceni višji sladkor v vinu, več sadnosti in svežine, da je pitno. Na Hrvaškem imajo pivci raje močnejši stil vin, ampak osebno imam raje vina s Štajerskega.
Kakšne novosti še lahko pričakujemo od trgatve 2023?
Čaka nas še polnitev pozne trgatve traminca, ki bo potekala v teh dneh, na trgu pa bo vino čez kakšen mesec, saj mora še malo zoreti v steklenici. To je zadnja novost. Vino je zelo dobro – sadno, močno, to je nekoliko drug stil vina, saj gre za pozno trgatev, kjer je nekoliko več alkohola in več sladkorja. Naša znamka 7numbers pa bo na trgu čez dve leti. Trenutno je še v sodih.
Kakšen nasvet bi dali Slovencem za pitje ob hrani?
Za vsakodnevno pitje vina bi predlagal sauvingnon v vseh mogočih oblikah. V naši kleti najdemo stoodstotni sauvingnon, imamo odlični mešanici sauvingona in sivega pinota ali pa chardonnay in tudi penino iz sauvingona. Ta je zelo cenjena, saj je na zadnjih treh ocenjevanjih dobila zlato medaljo.
Za bolj resno hrano, kakšen steak, bi priporočal naš red cuvee − to je zvrst merlota in črnega pinota. Gre za trgatev 2022, vino pa je šest mesecev zorelo v sodih.
Ob sladicah seveda priporočam naše muškate v vseh oblikah. Imamo jih veliko, od rumenega muškata do muškata ottonela, ki je najbolj prodajano vino. Pridelali smo tudi zelo lep blend traminca in muškata, ki je zelo cenjen in večkrat nagrajen.
Za posebne priložnosti, obletnice in rojstne dneve bi poleg obveznih mehurčkov priporočal naša arhivska vina. Najstarejše vino je iz leta 1956, tako da imamo res široko paleto za vse okuse.