Slovenska podjetja so v letu 2021 poslovala uspešno, izvoz je bil večji kar za 29 odstotkov

Analiza družbe Dun & Bradstreet kaže, da je bilo poslovno leto 2021 za slovenska podjetja zelo uspešno. Izvoz slovenskega gospodarstva se je namreč v primerjavi z letom 2020 povečal kar za 29 odstotkov. Ker je večina slovenskih podjetij izrazito izvozno usmerjena, ob tem pa poslujejo z raznolikimi partnerji iz različnih držav, so ažurni in kakovostni podatki o poslovnih subjektih vredni zlata. Sprejemanje odločitev je lažje z globalnimi rešitvami družbe Dun & Bradstreet, ki vsebujejo tudi lokalne podatke s področja poslovne analitike, upravljanja tveganj, skladnosti poslovanja, trženja in prodaje.

 

Rast celotnih prihodkov slovenskih podjetij 24-odstotna

Celotni prihodki slovenskih podjetij so se lani povečali za 24 odstotkov v primerjavi z letom 2020, je pokazala analiza družbe Dun & Bradstreet. K rasti čistih prihodkov od prodaje je izvoz prispeval približno polovico (11,6 milijarde evrov), glede na leto 2020 pa se je izvoz povečal kar za 29 odstotkov, predvsem zaradi boljših epidemioloških razmer in močnega povpraševanja zunanjetrgovinskih partneric Slovenije. Eksplozivna rast prodaje slovenskih podjetij v letu 2021 je vplivala tudi na čisti poslovni izid obračunskega obdobja, saj se je čisti dobiček slovenskih podjetij v letu 2021 povečal za skoraj sto odstotkov. To pa je vplivalo tudi na višjo dodano vrednost na zaposlenega, ki se je povišala za deset odstotkov. Celotna sredstva slovenskega gospodarstva so se v letu 2021 v primerjavi z letom 2020 prav tako povišala za deset odstotkov. To pa pomeni, da bodo imela podjetja v prihodnosti boljše možnosti za proizvodnjo izdelkov in storitev. Tako bodo lahko ustvarjala večje prihodke od prodaje ob predpostavki, da se cene izdelkov in storitev v prihodnosti ne bodo znižale. Glede na to, da je stopnja inflacije zdaj višja kot v letu 2020, lahko pričakujemo, da se bodo cene izdelkov in storitev zvišale, kar bo dodatno povečalo nominalne prihodke od prodaje podjetij.

Celotna analiza v članku tukaj: https://www.dnb.com/sl-si/o-bisnode/o-nas/novice/Slovenska-podjetja-uspesno-poslovala-v-2021/

 

Deli:

Povezana vsebina

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic