Temelj energetske učinkovitosti je merilni sistem

Spremljanja porabe in drugih parametrov električnega omrežja je vse več. Razloge za vse več vpeljanih merilnih sistemov najdemo v sprejetih okoljskih direktivah, višjih cenah energentov, digitalizaciji, ozaveščenosti vodstvenega in energetskega kadra v podjetjih. Dodaten razlog je vse bolj učinkovita in do uporabnika prijazna merilna oprema, ki jo proizvajalci vseskozi nadgrajujemo. Če nameravate vlagati v to področje, se pozanimajte o merilnem sistemu Diris Digiware podjetja Socomec.

Socomec je mednarodno družinsko podjetje s sedežem v okolici Strasbourga v Franciji. Skozi sto let obstoja na trgu imamo pri našem delu v mislih kupce, inovacije in sodelavce. Socomec je razvojno in proizvodno naravnano podjetje, osredotočeno na nizkonapetostne proizvode in rešitve.

Ena od štirih glavnih divizij v Socomecu je Energetska učinkovitost. Znotraj te divizije lahko uporabnikom ponudimo odštevalne števce, analizatorje električnih parametrov, analizator v razredu A, merilni sistem Diris Digiware, tokovnike, mrežne vmesnike in programska orodja. Ne nazadnje številni razvojni projekti generirajo inovacije, ki bodo v prihodnosti pomembni členi energetskega nadzora in učinkovitosti. Ena izmed inovacij, ki jo predstavljamo trgu, je Diris Digiware RCM (merjenje uhajavih tokov).

Merilni sistem Diris Digiware je tehnološka inovacija, ki temeljito spreminja področje meritev v električnih omrežjih. Zagotavlja učinkovito rešitev za merjenje porabe in spremljanje kakovosti električne energije. Številni uporabniki in inštalaterji so z njim zelo zadovoljni, priznavajo mu številne prednosti.

FLEKSIBILNOST: Zagotovljeni so visoka stopnja fleksibilnosti pri montaži, enostavna povezljivost v sistem nadzora in intuitivno upravljanje. Meritev AC- in DC-veličin, 1f- in 3f-porabniki, z IO-modulom lahko štejemo pulze porabe drugih energentov ali pa nadziramo stanje stikalne opreme. Montaža na inštalacije se izvede brez prekinitve napajanja (retrofit).

TOČNOST: Velika dodana vrednost so tokovni senzorji. Razred točnosti meritev je po standardu IEC 61557-12 0,5 odstotka (merilni modul in merilni senzor skupaj) za merilno območje od dva do 120 odstotkov In. V praksi to pomeni od 0,1 do 7.200 amperov. Fleksibilni tokovni senzorji objamejo katerikoli vodnik in potrebujejo zelo malo montažnega prostora.

PRIHRANEK: Do štirikrat hitrejša montaža sistema Diris Digiware, potrebna je precej manjša količina kablov, ki so dobavljeni s konektorji RJ12 in RJ45. Načeloma ni potrebnih izrezov 92 krat 92 milimetrov v vrata omare (zgolj v primeru vizualizacije meritev na zaslonu). Kompaktna izvedba z moduli širine 18 milimetrov omogoča montažo na majhnem prostoru v omari.

ODPRT SISTEM: Komunikacijski vmesnik dobiva podatke iz merilnih modulov in nato prek vmesnika Ethernet komunicira v lokalni mreži. Podatki so prek IP-protokolov Modbus TCP/SNMP/BACnet na voljo kateremukoli nadzornemu sistemu CNS ali BMS. Če uporabnik nima nadzornega sistema, mu je na voljo brezplačni spletni strežnik Webview, s katerim je mogoče narediti analizo energetske učinkovitosti. Ta je vdelan v določenih modelih komunikacijskih vmesnikov in dostopen prek spletnega brskalnika v lokalni mreži.

Merilni sistemi se uporabljajo v industriji, zahtevnih zgradbah, podatkovnih centrih, bolnišnicah in na infrastrukturi za:

  • nadzor nad upravljanjem energije po ISO EN 50001,
  • nadzor nad ravnanjem z okoljem po ISO EN 14001,
  • interni obračun porabe energije,
  • regulacijo električne konice,
  • alarmiranje izrednih situacij,
  • nadzor nad kakovostjo električnega napajanja po EN 50160,
  • preverjanje varnosti električnih inštalacij po EN 61557,
  • merjenje uhajavih tokov – RCM,
  • merjenje izolativne upornosti – ISOM …

Tri največje trgovske verige supermarketov v Sloveniji uporabljajo sistem energetskega monitoringa Diris Digiware za spremljanje porabe energentov. Največji porabniki so hlajenje, HVAC in razsvetljava. Z natančnimi podatki o porabah se usmerjeno odločajo o investicijah in nastavitvah, ki prinašajo največje prihranke. Fleksibilen sistem energetskega monitoringa omogoča montažo v različne tipe napajalnih omar brez prekinitve napajanja. Energetski vodje imajo na enem mestu podatke iz vseh lokacij.

V Socomecu imamo radi izzive na področju energetske učinkovitosti. Za pridobljene izkušnje se lahko zahvalimo predvsem vam, uporabnikom naših sistemov. Tehnološko že dovršene izdelke nenehno dopolnjujemo. Z veseljem vam bomo pomagali pri vašem projektu in vam predlagali najboljše rešitve za vaše energetsko učinkovite procese.

SOCOMEC SICON, d. o. o.

Savlje 89, 1000 Ljubljana

Tel.: 01 58 07 860

E-pošta: info.si@socomec.com

www.socomec.com

Deli:

Povezana vsebina

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic