Zaščitite svoje spletne račune

Družbena omrežja, kot so Instagram, TikTok in YouTube, so nepogrešljiv del našega vsakdanjika, v zadnjem času pa so postala pomembna tudi za marsikatero podjetje ali posameznika, ki jih uporablja za objavljanje svojih vsebin, trženje izdelkov ali storitev in pridobivanje novih strank. Služijo lahko kot neposreden vir zaslužka ali pa kot nekakšna izložba za pridobivanje drugih poslov. Privlačna pa so tudi za spletne napadalce, ki želijo pridobiti nadzor nad računom.

Posel na družbenih omrežjih
Spletni vplivneži in ustvarjalci vsebin na Instagramu v večini primerov ne služijo neposredno, ampak s tem, da njihova objava doseže čim več ljudi. Od naročnikov, podjetij ali posameznikov so velikokrat plačani za to, da pripravijo in razširjajo vsebino, s katero promovirajo njihovo storitev ali izdelek. Podobno velja tudi za TikTok, le da so ustvarjalci na tej platformi bolj osredotočeni na videovsebine, medtem ko na Instagramu še vedno velikokrat uporabljajo fotografije.
Poseben primer je YouTube, saj je v tujini že možno živeti neposredno od objavljanja videov na tej platformi. Kanali, ki imajo dovolj naročnikov in ur ogledov v zadnjem letu dni, so namreč upravičeni do deleža prihodkov od oglasov, ki jih platforma servira gledalcem, podobno kot spletne strani prejmejo denar za oglase, ki se prikazujejo na njih.
Tako vplivneži kot podjetja, ki za poslovne namene uporabljajo družbena omrežja, pa so pogosto tudi tarča kibernetskih napadov, ko se napadalci skušajo dokopati do njihovih baz podatkov in jih izkoristiti.
Ne glede na to, ali spletni napadalci ukradejo profil na Instagramu, YouTubu ali TikToku, je vzpostavljanje nove baze sledilcev ali naročnikov, če ukradenega profila ni mogoče dobiti nazaj, težko. Lahko je tudi drago, saj je treba za rast števila sledilcev profil in vsebine, ki se na njem objavljajo, intenzivno oglaševati.

Kako poskrbeti za varnost spletnih računov?
Za varnost svojih spletnih računov lahko največ naredite sami z:

  • močnimi gesli – preverite tudi aplikacije, ki so povezane s posameznim profilom, saj so lahko tudi te varnostna šibka točka,
  • dvonivojskim potrjevanjem prijave in
  • dodatno previdnostjo pri povezavah – ne klikajte na tiste, za katere niste 100-odstotno prepričani, da so prave in zaupanja vredne.

Zavarovanje kibernetske zaščite
Pomemben del pri tem, da ne izgubite vseh podatkov za vedno, tudi če vam račun ukradejo, pa je sklenitev zavarovanja kibernetske zaščite. V primeru računalniškega virusa ali vdora bo zavarovalnica namreč krila stroške:

  • stroške ponovne vzpostavitve delovanja računalnika,
  • stroške povrnitve podatkov in
  • odškodnine zaradi izsiljevanje (t. i. extortrion), ki ga lahko zahteva tretja oseba.
Deli:

Povezana vsebina

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic