Šaleški razvojni forum: Projekti za desetletje korenitih sprememb

17. 10. 2023 ob
16:00 uri
00
Dni
00
Ur
00
Minut
00
Sekund
Hvala za sodelovanje na konferenci. Se vidimo prihodnje leto!
Hotel Paka, Velenje
image-1

Šesti letošnji brezplačni regionalni forum je potekal v Velenju.

Osrednja tema forumov je poslovna prihodnost regije, strokovnjaki in lokalno uspešni podjetniki pa odkrivajo, kje se skrivajo priložnosti za razvoj regije, kakšne so pri tem ovire ter kakšno vlogo igrajo pri tem lokalni akterji in kakšno država. Srečanja pripomorejo k povezovanju ljudi v regiji s političnimi in gospodarskimi osebnostmi, ki delujejo drugje, predvsem v središču države.

Prestrukturiranje Velenja je zastavljeno na dobrih projektih, so prepričani na Mestni občini Velenje. »Naš cilj je zagotoviti pravični energetski prehod SAŠA regije, ustvariti nova delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, zagotoviti trajnostni, prožen in raznolik gospodarski razvoj ter postopno sanirati in revitalizirati prostorsko ter okoljsko degradirana območja,« poudarjajo na MO Velenje. Velenje je bilo kot eno izmed treh slovenskih mest, ki so bila izbrana v Misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest.

Med ključnimi projekti velenjske občine, ki bodo imeli vpliv na celotno šaleško dolino, so:

  • preobrazba sistema daljinskega ogrevanja,
  • revitalizacija Stare elektrarne v Center prihodnosti,
  • izgradnja Industrijsko-tehnološkega parka TecHubi i4.0 in
  • izgradnja Poslovne cone Pesje.

»Velenje bo po prestrukturiranju zeleno, pametno in inovativno mesto. Mesto prihodnosti in priložnosti,« poudarjajo na Mestni občini Velenje. Drugo leto bo Mestna občine Velenje nosilka naziva EU zeleni list. Evropska komisija jo je namreč zaradi doseganja dobrih okoljskih rezultatov, vključevanja občanov v sprejemanje strategij in načrtovanje projektov, vključevanja okoljskih vsebin v prihodnji razvoj, uspešne sanacije v preteklosti in skrbi okolja danes ter zaradi sposobnosti delovanja kot ambasadorji (prenašanje dobrih praks), ki jih izvajajo v lokalni skupnosti prepoznala kot primer dobre prakse. Izvedli bodo številne aktivnosti, s katerimi želijo spodbuditi občanke in občane, da spreminjajo navade in se obnašajo čim bolj trajnostno ter s svojimi dejanji prispevajo k podnebni nevtralnosti.

O tem in izzivih, ki so pred Velenjskim rudnikom in TEŠ, o problemih, s katerimi se dnevno srečujejo podjetja ter razvojnih priložnostih v Šaleški dolini bomo govorili na Šaleškem razvojnem forumu.

Kaj smo o forumu že pisali:

Kako bo Šaleška dolina v treh fazah spremenila daljinsko ogrevanje (finance.si)

Podpisan sporazum o preobrazbi daljinskega ogrevanja Šaleške doline (finance.si)

No data was found