Intervju z Mihaelo Perčič, direktorico gorenjske regije v Zavarovalnici Triglav

Koliko delodajalcev v Sloveniji ima po vaši oceni sklenjeno kolektivno zdravstveno zavarovanje?

Povpraševanje po dodatnih zdravstvenih zavarovanjih postopoma raste tako na individualni ravni, ko posamezniki uredijo zavarovanje zase in za svoje družinske člane, kot tudi na kolektivni ravni, ko podjetje uredi zavarovanje za svoje zaposlene. Tako ima pri Triglav, Zdravstveni zavarovalnici kolektivno zdravstveno zavarovanje trenutno sklenjenih več kot 600 podjetij, preko katerih je zavarovanih okoli 35.000 zaposlenih.

Kdaj naj se delodajalec odloči za kolektivno zdravstveno zavarovanje?

Kolektivna zdravstvena zavarovanja podjetjem ponujajo priložnost, da svojim sodelavkam in sodelavcem omogočijo enostaven in hiter dostop do kakovostne zdravstvene obravnave, ko nastopi bolezen ali poškodba. Zaposleni posameznega podjetja s tem pridobijo partnerja za zdravje, saj jim je vsak dan v letu na voljo zdravstveno osebje v asistenčnem centru Zdravstvena točka, ki s svojim znanjem svetuje in jih usmerja na poti do zdravja ter poskrbi za celotno organizacijo potrebnih zdravstvenih storitev. Ob tem podjetja z nudenjem tovrstnih ugodnosti (o)krepijo skrb za zdravje in zadovoljstvo svojih zaposlenih, hkrati pa s hitrim in enostavnim dostopom do kakovostne zdravstvene obravnave ob nastopu bolniških odsotnosti pripomorejo k hitrejši vrnitvi svojih sodelavk in sodelavcev na njihovo delovno mesto.

V celovito ponudbo kolektivnih zdravstvenih zavarovanj, ki jih pod znamko Triglav Zdravje nudimo podjetjem, so sicer vključene različne zavarovalno-asistenčne rešitve, ki so primerne za podjetja v različnih fazah svojega delovanja. Prav tako lahko podjetja glede na svojo panogo ter tveganja, ki so jim njihovi zaposleni (najbolj) izpostavljeni, izberejo tista kolektivna zdravstvena zavarovanja, ki odgovarjajo na določene potrebe njihovih sodelavk in sodelavcev.

Kakšne so prednosti kolektivnega zdravstvenega zavarovanja za delodajalce?

S sklenitvijo ustrezne oblike kolektivnega zdravstvenega zavarovanja lahko podjetje  bistveno izboljša zadovoljstvo zaposlenih, saj jim ponudi koristno ugodnost, s katero bodo lažje poskrbeli za svoje zdravje. Hitra in kakovostna zdravstvena obravnava v primerih poškodb in bolezni pripomore tudi k hitrejšemu začetku primernega procesa zdravljenja ter posledično okrevanja, kar pomeni, da se zaposleni lahko hitreje vrnejo na svoja delovna mesta. Ugodnost v obliki dodatnega zdravstvenega zavarovanja, če jo podjetje ponuja, lahko med sodelavkami in sodelavci spodbudi tudi večjo skrb za lastno zdravje ter večje zadovoljstvo z delodajalcem, kar pripomore k boljši učinkovitosti in zavzetosti v delovnem okolju.

Ali to pomeni tudi, da zaposleni v takšnih primerih ne potrebujejo osebnih zdravstvenih zavarovanj?

Kolektivna dodatna zdravstvena zavarovanja posameznikom omogočajo enostaven dostop in kritje stroškov za tiste zdravstvene storitve, za katere je podjetje sklenilo zavarovanje. V največ primerih gre za zavarovanja, ki posameznikom krijejo omejen nabor zdravstvenih storitev, zato posameznikom priporočamo, da za kritje celovitega nabora zdravstvenih storitev z ustreznimi zavarovanji poskrbijo tudi na individualni ravni, torej sami. Če pojasnimo s primerom – večina podjetij, ki ima pri Triglavu sklenjeno kolektivno zdravstveno zavarovanje, z njim svojim sodelavkam in sodelavcem zagotavlja dostop do določenega nabora storitev s področja specialistične obravnave, diagnostike, posegov ali rehabilitacije. Medtem pa lahko posamezniki s sklenitvijo katerega od preostalih zdravstvenih zavarovanj, ki jih nudimo, sami poskrbijo še za druga kritja, npr. za kritja stroškov s področja zobozdravstvenih storitev lahko poskrbijo s sklenitvijo zavarovanja Zobje oz. Zobje+.

Kakšne vrste kolektivnih zdravstvenih zavarovanj obstajajo in za katera se delodajalci najpogosteje odločajo?

Pod znamko Triglav Zdravje podjetjem nudimo različne oblike kolektivnih zdravstvenih zavarovanj, s katerimi lahko odgovorijo na potrebe svojih zaposlenih na različnih ravneh, ki segajo vse od psihološkega zdravja, dostopa do zdravnika na daljavo in pridobitve drugega mnenja, zdravja ustne votline oz. zob, dostopa do zdravnikov specialistov, zavarovanja za primere operacij in/ali za primere, ko se zaposleni soočajo z diagnozo raka  ipd. Podrobnejša predstavitev posameznih segmentov kolektivnih zdravstvenih zavarovanj je navedena na spletni strani Triglavzdravje.si. Med posameznimi zavarovanji se podjetja najpogosteje odločijo za sklenitev zavarovanja Specialisti kolektivno, ki njihovim zaposleni nudi hitrejši dostop do specialistične obravnave, diagnostike, posegov ali rehabilitacije. Ob tem naj pojasnimo, da zavarovanja in kritja v dogovoru s podjetji prilagodimo panogi ter potrebam njihovih zaposlenih.

Deli:

Povezana vsebina

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic