(Petra Šubic, Finance)
Soški namaz mlekarne Planika in ribogojnice Faronika je najboljši izdelek po izboru porabnikov, ekološki bezgov kis kmetije Čarička je najinovativnejše živilo, kolektivna znamka Dobrote Dolenjske je najboljši primer povezovanja, Katja Temnik z zeliščnim vrtom Majnika pa je najboljša podjetnica v kmetijstvu
Na 7. Agrobiznisovi konferenci smo razkrili štiri zmagovalce letošnjega natečaja, s katerim spodbujajo inovativnost in podjetniško naravnanost kmetij ter drugih ponudnikov lokalne hrane. V ospredju konference so bili uspešni mladi kmeti, primeri digitalizacije kmetijstva in druge priložnosti.
»Z upokojitvijo od košarke sem stopila med mlade kmete, živim povsem drugače, ko biodinamično pridelavo in predelavo zelišč iz maminega konjička razvijam v posel. Zavedam se, da na kmetiji potrebujemo podjetniške sposobnosti, še pomembnejši pa se mi zdi pravi odnos do zemlje in okolja. Razvijamo drugačno kmetijstvo, ne industrijskega, ampak do okolja bolj spoštljivega,« je povedala Katja Temnik z zeliščnega vrta Majnika iz Žič pri Slovenskih Konjicah.
»Znanje naših babic smo nadgradili v unikaten bezgov kis, ki nastaja dve leti. Iz bezgovih cvetov najprej naredimo vino in nato kis z ekološkim certifikatom. S prihodom na Mercatorjeve police ga bomo lahko približali večjemu krogu kupcev in povečali obseg proizvodnje, tega so veselimo,« je razložil Emil Bedekovič, ki na kmetiji Čarička na Razkrižju dela inovativen bezgov kis, pa tudi jabolčnega.