image

Dr. Danijel Bešič Loredan

minister za zdravje, Ministrstvo za zdravje

Danijel Bešič Loredan, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, se je rodil 18. maja 1973 v Kopru. Osnovno šolo je zaključil v Izoli, gimnazijo v Kopru, leta 1999 pa je diplomiral na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Leta 2001 se je kot specializant ortopedske kirurgije zaposlil v Ortopedski bolnišnici, v letu 2006 je opravil specialistični izpit s pohvalo. Po izpitu je kot specialist nadaljeval delo v OB Valdoltra, kjer se je usmeril v operacije na spodnjih okončinah, na področje vstavljanja umetnih sklepov kolkov in kolen ter zdravljenja zapletov po tovrstnih operacijah. Več let se je dodatno izobraževal in izpopolnjeval na področju kirurgije gležnja in stopala. Večino izobraževanja s tega področja je opravil v Švici. Področje kirurgije gležnja in stopala je v letih 2008 do 2011 uspešno vpeljal v OB Valdoltra in slovenski prostor. Leta 2011 je s skupino mednarodno priznanih strokovnjakov organiziral enega najboljših tečajev s področja kirurgije gležnja in stopala v Sloveniji.

Leta 2013 je s skupino zdravnikov ustanovil in vodil Iniciativo zdravnikov, ki je leta 2013 globoko posegla v razkrivanje delovanja slovenskega zdravstvenega sistema. Zaradi omenjenih aktivnosti je bil januarja 2013 izbran za osebnost Primorske. Ob koncu leta 2013 je zaključil delo v OB Valdoltra, od septembra 2013 do konca leta 2015 je svoje delo opravljal v Švici – leta 2014 kot specialist za področje kirurgije gležnja in stopala v Berit Klinik v Teufnu. V letu 2015 je bil kot ortopedski zdravnik zaposlen v bolnišnici Spittal Heiden. Od leta 2016 do leta 2021 je bil zaposlen v Splošni bolnišnici Šempeter pri Gorici, od 1. septembra 2018 do 1. septembra 2019 je bil predstojnik celotne kirurgije v bolnišnici, od leta 2020 pa predstojnik ortopedskega oddelka. Pred izvolitvijo za ministra je bil zaposlen na Kirurgiji Bitenc in v Medicinskem centru Šalara v Kopru.

Leta 2018 je skupaj s skupino somišljenikov ustanovil Gibanje Skupaj naprej. Bil je predsednik gibanja, ki se je kot politična stranka še isto leto udeležilo parlamentarnih volitev.

Ob vsem naštetem ima tudi izkušnje pri medicinski humanitarni organizaciji »Zdravniki brez meja (MSF)«. Leta 2010 je kot kirurg opravil pettedensko misijo v Nigeriji. Kot zdravnik iz sistema je skozi svoje aktivnosti v celoti spoznal delovanje zdravstvenega sistema. Z ekipo različnih strokovnjakov je že leta 2013 predlagal mnoge uporabne rešitve za boljše delovanje zdravstvenega sistema. Od začetka delovanja Iniciative slovenskih zdravnikov je ves čas spremljal težave v zdravstvu, nanje opozarjal in ponujal rešitve.