Kako do pametnih občin?

Akademija Finance in Telekom Slovenija 5. oktobra 2021 v Ljubljani organizirata dogodek »Z digitalizacijo do pametnih občin: kako z razvojem digitalnih inovacij do učinkovitejših storitev v lokalni skupnosti«. Na njem bodo predstavljeni viri financiranja, možnosti občin za razvoj v digitalni dobi, optimizacija komunalnih storitev s pomočjo digitalizacije in zasebna pametna polnilna infrastruktura, poudarek pa bo tudi na kibernetski varnosti, e-oskrbi in e-zdravju. Udeležba na dogodku je brezplačna, prijava pa zaradi zagotovitve prostih mest obvezna.

Pametna mesta in občine so odgovor na trende, ki kažejo na prenaseljenost mest v ne tako daljni prihodnosti. Optimizacija podatkov, ki se nepovezani in neizkoriščeni nahajajo v različnih informacijskih virih, je nujna za učinkovitejše upravljanje mest. Na tem področju uporaba novih tehnologij pomeni le napredek k bolj trajnostnemu razvoju. »Modro mesto« je tako tisto, ki za izboljšanje kakovosti in učinkovitosti storitev za občane, za zmanjšanje stroškov in porabe virov ter za bolj učinkovito in aktivno sodelovanje med občani in občino uporablja digitalne ali informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Španska provinca Badajoz z majhnim številom prebivalcev in velikim območjem je primer podeželske regije in težav, ki se pojavljajo pri digitalizaciji v takem kontekstu. Miguel López Corbacho (koordinator, FIWARE Space) bo udeležencem dogodka Z digitalizacijo do pametnih občin predstavil rešitev, ki jo je za reševanje teh izzivov predlagala lokalna uprava: projekt Badajoz Es Más. V pogovoru o razvoju občin v digitalni dobi bosta sodelovala predstavnika Mestne občine Novo mesto ter Občine Tržič, na dogodku pa bo govora tudi o optimizaciji komunalnih storitev s pomočjo digitalizacije.

Strokovnjaki iz Telekoma Slovenija bodo opozorili na pomen kibernetske varnosti za občine in kako jo okrepiti, na pomen e-oskrbe in e-zdravja za varno in aktivno starost ter na pomen zasebne polnilne infrastrukture za razmah e-mobilnosti in s tem trajnostnega razvoja občin. Dogodek bo postregel tudi z odgovori glede možnosti financiranja tovrstnih projektov: predstavnica podjetja Tiko Pro bo predstavila vire financiranja, ki so na razpolago iz EU skladov.

Deli:

Povezana vsebina

Businessman,Hand,Touching,Of,Digital,Data,Network,Transformation,For,Next
Novica, PARTNERSKI DOGODKI

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic