Slovenski Eles dvakrat mednarodno nagrajen in postavljen za vzgled ZDA

Mednarodno združenje ISGAN je julija letos razglasilo prejemnike nagrade za odličnost na področju inovacij, integracij in preobrazbe sistemov pametnih omrežij. Tema letošnjega razpisa je bila digitalizacija na svetovni ravni, ki omogoča opolnomočenje potrošnikov. Med prijavitelji iz celega sveta je projekt demonstracije pametnih omrežij in pametnih skupnosti (projekt NEDO) osvojil nagrado za najboljši projekt v letu 2020, medtem ko je bil projekt FutureFlow razglašen za drugi najboljši projekt na svetu.

Prvič v zgodovini podeljevanja se je zgodilo, da je ena družba prejela kar dve nagradi.

ELES je sestavil tudi konzorcij mednarodnih partnerjev in oddal prijavo za sofinanciranje projekta v okviru programa Obzorje 2020. Prijava je bila uspešna in projekt FutureFlow je postal največji raziskovalni projekt, ki se je financiral iz programa Obzorje 2020 in bil voden s strani slovenske družbe.

Hkrati je pomembnost projekta za prihodnost priznala ameriška poslovna edicija Forbes, ki je objavljena v 40 različnih svetovnih izdajah v 70 državah. V prispevku «Obnovljivi viri nas ne bodo rešili, če elektroenergetsko omrežje ne bo nared« je izpostavila, da se snovalci projekta zavedajo izzivov, ki jih prinaša vse večji delež obnovljivih virov. David Blackmon, avtor članka, navaja: »Sistemski operater lahko bolj prožno uravnava omrežje in ukrepa, če obnovljivi viri povzročajo težave. Rešitve, kot je FutureFlow bodo vse bolj pomembne tudi v ZDA, saj je sprejetih vse več zavez za krepitev obnovljivih virov. Zgledujte se po Sloveniji in ne po Nemčiji.«

Povezava na članek .

Deli:

Povezana vsebina

BCF-SLOGANJE-1200x680
OGLAS

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic