Kaj bodo nova evropska pravila prinesla slovenski energetiki

Slovenska in evropska energetika bosta v prihodnjih tednih in mesecih dobili povsem nova pravila. V evropski komisiji namreč pripravljajo vrsto ukrepov, ki med drugim vključujejo tudi prenovo številnih direktiv. Preoblikovali jih bodo za doseganje novega podnebnega cilja, 55-odstotnega zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov. Zdajšnje direktive so namreč naravnane na 40-odstotno zmanjšanje. Sveženj prenove so imenovali Pripravljeni na 55.

Ukrepe bomo predstavili in analizirali tudi na konferenci Dnevi energetikov 20. in 21. septembra v Portorožu. Med govorniki bo namreč Ivo Schmidt z direktorata za energijo pri evropski komisiji.

Kakšne so bile napovedi evropskega svežnja

Schmidt prihaja iz Nemčije, Slovenijo pa dobro pozna. Govoril je tudi na lanskih Dnevih energetikov, ko je napovedal, kaj bodo prinesli ambicioznejši podnebni cilji. Povzemamo njegove takratne napovedi.

● Porabo primarne energije bo treba zmanjšati za 36 do 37 odstotkov, končno rabo energije pa za 39 do 41 odstotkov.

● Delež obnovljivih virov, ki zdaj pomenijo 32 odstotkov celotne rabe energije, bo moral zrasti na 38 do 40 odstotkov.

● Delež obnovljivih virov v proizvodnji električne energije pa se bo moral podvojiti, na 65 odstotkov.

● Porabo premoga bomo morali zmanjšati za 70 odstotkov v primerjavi z letom 2015. Vsaka država ima pravico izbrati svojo energetsko mešanico, vendar bodo na oblikovanje energetskega miksa vplivali tudi gospodarstvo in okoljski predpisi.

● Energetsko prenovo stavb bo treba pospešiti, zdaj jih v EU prenovijo odstotek na leto, treba bo prenoviti dva odstotka stavb na leto.

● V transportu bo moral delež obnovljivih virov energije zrasti na 24 odstotkov.

Pri odločitvi za podnebno nevtralno Evropo leta 2050 mora sodelovati celotno gospodarstvo, je Schmidt še povedal na Dnevih energetikov novembra 2020.

Obvladovanje energetskih izzivov

Na letošnjih Dnevih energetikov bodo domači in tuji strokovnjaki med drugim govorili, kako uspešno obvladovati izzive in tveganja energetskih in emisijskih trgov, kako se podjetja spopadajo z izzivi podnebne nevtralnosti, o naprednih tehnoloških rešitvah pri upravljanju energije v industriji in o drugih aktualnih energetskih vprašanjih.

Energetske nagrade

Podelili bomo tudi energetske nagrade, in sicer v treh tradicionalnih kategorijah:

● energetsko učinkovito podjetje ali ustanova,

● energetsko učinkovit projekt (v tej kategoriji sprejemamo tudi prijave s področja energetskega pogodbeništva) in

● promocijski projekt URE/OVE.

Dodali pa smo novo kategorijo energetska učinkovitost v prometu in logistiki. Prijave sprejemamo na spletni strani konference do petka, 16. julija.

 

 

Deli:

Povezana vsebina

Jadek&Pensa_240202_01131
KONFERENCE

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic