Kje in zakaj Slovenija še zaostaja na področju digitalizacije

Najbolj zaostajamo pri uporabi interneta, pa tudi na področju povezljivosti, človeškem kapitalu in pri digitalnih javnih storitvah.

Na področju digitaliziranosti je Slovenija po indeksu DESI (angleška kratica za indeks digitalnega gospodarstva in družbe) pod povprečjem Evropske unije in je na 16. mestu.

Največje razhajanje je opaziti pri uporabi interneta. »Tukaj smo precej pod povprečjem. Verjeten razlog za to je, da je veliko prebivalk in prebivalcev Slovenije digitalno nepismenih. Zaostajamo tudi na področju povezljivosti, človeškem kapitalu in pri digitalnih javnih storitvah,« našteva dr. Emilija Stojmenova Duh s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, koordinatorica 4PDIH.

Bolj učinkovito in pregledno

Med najbolj očitne prednosti digitalizacije lahko štejemo dostopnost do informacij, preprosto in takojšnje komuniciranje ter sposobnost izmenjave informacij, nova delovna mesta in povečano konkurenčnost. Glavne prednosti, ki jih omogoča digitalizacija, so bolj učinkovito in transparentno poslovanje. Prav na tem področju se lahko država največ nauči od podjetij. »Digitalizacija lahko zelo pomaga pri bolj učinkovitem in transparentnem poslovanju. Pa še to se lahko država nauči od podjetij: brez pravih kadrov je vsaka tehnologija neuporabna.«

Sodelujte na Podjetniškem forumu
Digitalizacija, prednosti in potenciali za gospodarstvo in posledično celotno družbo bodo v osredju 12. Podjetniškega foruma, ki ga Akademija Finance pripravlja v torek, 16. novembra. Iskali bomo odgovore na vprašanja, kakšno strategijo digitalne preobrazbe potrebujemo, kako digitalizacija dviguje produktivnost, kakšna je stopnja digitaliziranosti slovenske družbe in podjetij, kje so viri za podporo digitalizaciji podjetij, kaj Slovenija potrebuje za digitalni preboj in kaj se država lahko nauči od podjetij. Program foruma je tukajprijava na dogodek, ki je obvezna, pa je brezplačna.
Foto: Andrej Križ Dr. Emilija Stojmenova Duh: Glavne prednosti, ki jih omogoča digitalizacija, so bolj učinkovito in transparentno poslovanje. Prav na tem področju se lahko država največ nauči od podjetij.

 

Prinaša pa digitalizacija tudi nekatere nevarnosti, ki so predvsem povezane z nadzorom in možnostmi zlorabe (osebnih) podatkov, ki lahko omogočajo digitalni kriminal, opozarja dr. Stojmenova Duh, ki bo 16. novembra sodelovala na Podjetniškem forumu v organizaciji Akademije Finance.

»V Sloveniji že imamo posamezna podjetja, ki ponujajo odlične rešitve na različnih področjih, kot so mobilnost, energetika, logistika in tako naprej. Vesela sem tudi, da imamo v zadnjem času uspešne zgodbe tudi v bolj tradicionalnih sektorjih, kot je kmetijstvo. Velik korak naprej je bil narejen tudi v kulturnem in kreativnem sektorju. Še posebej vesela sem, da so začela mesta uporabljati digitalne tehnologije za boljše vključevanje prebivalcev pri odločanju z mehanizmi, kot so participativni proračuni,« našteva sogovornica.

Kje smo?

In kaj kažejo raziskave in podatki Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, ki jih povzema doc. dr. Tanja Redek? Po integraciji digitalnih tehnologij v podjetjih je Slovenija nekje na povprečju EU. Naše pretekle raziskave (Čater, Černe, Koman, Redek, 2019, 2021 in Mramor, Redek, Divjak, Drab in Muc, 2021) kažejo, da je pričakovano večja intenzivnost uporabe preprostejših digitalnih tehnologij, kot so pametne mobilne naprave, delo v oblaku, kar je uporabljalo od 40 do 45 odstotkov podjetij, manj pogoste so bile bolj kompleksne in dražje tehnologije, kot so roboti, kar je uporabljala približno tretjina podjetij. Upoštevati je treba tudi smiselnost uporabe določenih tehnologij glede na dejavnost in velikost podjetja, tako da je posploševanje in poenostavljanje lahko napačno. Tudi v tujini velja, da so bolj kompleksne in najnovejše tehnologije počasi uveljavljajo, tako samo okoli sedem odstotkov evropskih podjetij in samo tri odstotke slovenskih uporablja umetno inteligenco. Zanimivo je tudi, da je v Sloveniji in v EU samo okoli petina podjetij zaposlovala IKT-specialiste.

Kdo so naši sogovorniki na forumu?
O dosežkih Slovenije na področju umetne inteligence in digitalizacije bo govoril minister za javno upravo Boštjan Koritnik, medtem ko bo sliko digitalizacije podjetij orisala dr. Tjaša Redek z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani. Podjetja lahko nepovratna sredstva za digitalizacijo črpajo prek javne agencije SPIRIT in Slovenskega podjetniškega sklada, o čemer bo spregovoril mag. Jure Verhovnik iz 4PDIH. Na okrogli mizi o korakih za digitalni preboj Slovenije in kaj se država lahko nauči od podjetij pa bodo sodelovali dr. Emilija Stojmenova Duh, koordinatorica 4PDIH, Marko Lotrič, generalni direktor skupine Lotrič Metrology, in Primož Zelenšek, soustanovitelj in direktor Chipola. Spoznali bomo tudi orodje REWO, ki pomaga presegati izzive pri internem prenosu znanj. Program foruma je tukajprijava na dogodek, ki je obvezna, pa je brezplačna.
Deli:

Povezana vsebina

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic