Na Bledu bo EU predstavila, kakšen bo energetski prehod

Foto: Bernd Schumacher

Kako povečati delež obnovljivih virov energije in katere tehnologije potrebujemo pri tem? To je eno od vprašanj, na katera bodo konec novembra odgovorili strokovnjaki iz številnih evropskih držav na konferenci v Sloveniji.

Kako bo prehod na čisto energijo vplival na konkurenčnost evropske industrije? Se bodo vodikove tehnologije razvijale dovolj hitro, da bodo omogočile razogljičenje proizvodnje? Bodo v bodočo energetsko mešanico vključene nove jedrske tehnologije?

O naštetih in številnih drugih vprašanjih bodo govorili mednarodni strokovnjaki in predstavniki evropske komisije 25. in 26. novembra na BleduEvropska komisija in ministrstvo za infrastrukturo bosta namreč organizirala 15. konferenco SET Plan oziroma European Strategic Energy Technology Plan.

SET Plan je evropska iniciativa za razvoj, pospeševanje in uporabo nizkoogljičnih tehnologij. Zagnali so jo leta 2007, namenjena pa je spodbujanju sodelovanja držav članic, podjetij, raziskovalnih ustanov in evropske komisije. S sodelovanjem izboljšujejo nove tehnologije in znižujejo stroške njihove uporabe.

Konferenca na Bledu bo razdeljena na več panelov. Namenjeni bodo usmeritvi energetskega prehoda na potrebe ljudi, spremembam v delovanju elektroenergetskih omrežij, novim materialom in tehnologijam, na primer za hrambo energije, mobilnost, stavbe in drugo. Med temami konference bo tudi energija za pametno rast industrije.

Razprava bo potekala kot odprt dialog med oblikovalci politik, industrijo, raziskovalci, in inovativnimi predstavniki končnih uporabnikov, zagotavljajo organizatorji.

Na blejski konferenci bodo sodelovali tudi slovenski strokovnjaki, raziskovalec s Kemijskega inštituta Robert Dominko, predsednik Evropske tehnološke in inovacijske platforme in profesor na fakulteti za elektrotehniko Marko TopičDarko Kramar in Simon Tot z Elesa in drugi.

Pozdravni govorec bo minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, osrednji govor pa bo imela evropska komisarka za energijo Kadri Simson.

Konference se lahko udeležite brezplačno.

Deli:

Povezana vsebina

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic