Nagrada Financ za posebne gospodarske dosežke v roke Edija Krausa

»Edi Kraus je poslovni popotnik, športnik, ki daje koše, in tako rekoč serijski podjetnik ter povezovalec. Poznamo ga predvsem kot prvega človeka ljubljanske tovarne Aquafil Slovenija oziroma nekdanjega Julona. Pod njegovim vodstvom ljubljanska oziroma slovenska kemična ikona, ki proizvaja surovine za tekstilno industrijo, varno in donosno kljubuje vsem izzivom današnjega dne in prihodnosti,« so zapisali v obrazložitvi ob podelitvi nagrade Časnika Finance za izjemne dosežke v gospodarstvu 2019. Letošnjo nagrado za izjemne gospodarske dosežke tako dobi Edi Kraus.

Slovenski Aquafil lani s četrt milijarde evrov prihodkov

Danes je Aqaufil Slovenija mednarodno, rastoče, sodobno in izvozno usmerjeno podjetje. Aquafil Slovenija daje delo nekaj manj kot 900 ljudem, v letu 2018 so po podatkih iz javnih baz ustvarili dobrih 251 milijonov evrov prihodkov in osem milijonov evrov dobička. Kot so pojasnili ob obrazložitvi nagrade, ima zamejski Slovenec z Opčin za to zelo velike zasluge.

»Poti Edija Krausa in nekdanjega Julona so se srečale na začetku devetdesetih let, ko je bil prezadolženi Julon pred privatizacijo. Kot eden organizatorjev privatizacije je povezal italijanskega podjetnika Giulia Bonnazija, lastnika podjetja Aquafil, s slovenskimi prodajalci in Julon so potem privatizirali tako, da je vanj pritekel svež denar. Sledila so leta posodabljanja z zelo izbrušenim občutkom za varovanje okolja in posluhom za vse deležnike podjetja. V privatizacijo in razvoj nekdanjega Julona se je Kraus vključil tudi kot podjetnik, vložil je lastni denar. Ta poteza priča o Krausovi ne samo voditeljski, temveč tudi izrazito podjetniški naravnanosti,« je še zapisano v obrazložitvi nagrade.

 
 
 
 
Deli:

Povezana vsebina

Businessman,Hand,Touching,Of,Digital,Data,Network,Transformation,For,Next
Novica, PARTNERSKI DOGODKI
750 x 500_NASLOVNA_AKADEMCEK 2023_2024
AKADEMIJA

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic