Prvi trajnostni junak med slovenskimi podjetji je tukaj – iščemo naslednjega!

Velenje – 2.6.2023 – Slovenci smo znani kot mojstri ločevanja odpadkov, a včasih pozabimo na pomembnega igralca – organske odpadke. Podjetje Plastika Skaza s svojimi nagrajenimi kompostniki iz reciklirane plastike že več kot desetletje spreminja navade potrošnikov po vsem svetu in jih uči pravilnega ravnanja z organskimi odpadki. Glavno sporočilo produktne linije Bokashi Organko je, da ostanki hrane niso odpadki, ampak lahko postanejo dragoceni vir novega življenja.

»V letošnjem letu smo spodbudili trajnostno transformacijo podjetij v Sloveniji, saj se zavedamo, da je v poslovnem DNK načeloma sicer že zapisano pravilno ravnanje z odpadno embalažo, steklom in papirjem, pogosto pa se pozablja na organske odpadke, ki v podjetjih romajo v koš za mešane smeti in nato gnijejo na odlagališčih,« pravi dr. Jelena Rašula, vodja marketinga v Skazi.

Zavedajoč se, da hrano lahko spremenijo v dragoceno surovino, podjetje Endava, vodilni ponudnik IT storitev v regiji, stopa v ospredje kot pionir spodbujanja odgovornega ravnanja z biološkimi odpadki med svojimi zaposlenimi: »Verjamemo, da s svojim vedenjem, tako na delovnem mestu kot doma, soustvarjamo rešitve za podnebne spremembe,« pravi Maja Brajković, Direktorica poslovne enote Endava Slovenija. V novih pisarnah, v katere so se pred kratkim preselili, namensko niso namestili navadnih košev za biološke odpadke, kar je sprožilo val vprašanj med zaposlenimi – kje so in kaj zdaj storiti z biološkimi odpadki? V odgovor so jih presenetili z namestitvijo rešitev za kompostiranje in izobraževanjem o pravilnem načinu ravnanja z ostanki hrane.

Vsako leto se v Sloveniji nabere neverjetnih 328.000 ton bioloških odpadkov, kar pomeni približno 140 kilogramov smeti na prebivalca. To ni samo obremenitev za okolje, ampak tudi vir toplogrednih plinov, ki so kar 25-krat močnejši od ogljikovega dioksida. Vendar ti odpadki dejansko nosijo potencial, ki ga lahko izkoristimo v našo korist, kar bo preizkusila Endava v Sloveniji, v pilotnem projektu: »Želimo si, da bi našemu projektu sledilo čim več podjetij, saj gre za skupno vizijo, da pritegnemo vsa slovenska podjetja k temu gibanju in prispevamo k ohranitvi našega planeta,« razloži Maja Brajković.

Skaza je danes na dogodku predstavila inovativen koncept za ravnanje z biološkimi odpadki. V Endavi bodo uporabljali dnevne posode Organko Daily, ki so bile letos nagrajene z Red Dot nagrado za kakovost in dizajn. V te posode bodo odlagali biološke odpadke, nato pa jih praznili v inovativne kompostnike Bokashi Organko. S tem postopkom bodo ustvarjali prvovrstno osnovo za kompost in fermentacijsko tekočino, ki lahko služi kot organsko gnojilo ali naravno čistilo za odtoke.

»Pripravljenost, da podjetje spremeni način ravnanja z ostanki hrane, je za nas izkaz prave trajnostne naravnanosti. Ne samo, da bodo v Endavi izobrazili zaposlene o tem, kako pravilno ločevati in odlagati organske odpadke, ampak bodo tudi poskrbeli za to, da pridobljena fermentirana masa roma v vrtove ali na kompostne kupe njihovih zaposlenih. Vsi skupaj se zavedamo, da je bokashi kompostiranje z mikroorganizmi edinstveno po tem, da prepreči gnitje hrane ter v organski snovi zadrži veliko več hranil v primerjavi s tradicionalnim kompostiranjem. Zato je primarni cilj našega sodelovanja zapreti krog pridelave in porabe hrane ter vrniti zemlji to, kar je za nas ustvarila,« je poudarila dr. Jelena Rašula, vodja marketinga v Plastiki Skaza.

Obe podjetji sta ob koncu izpostavili prepričanje, da bodo zaposleni produkte, ki bodo nastali z bokashi kompostiranjem, uporabili na svojih vrtovih za rast rastlin, in da bodo zadovoljni z izboljšanjem kakovosti svojih pridelkov. Prav tako se bodo zaposleni povezali v ekološko skupnost, ki bo z enim korakom delala dobro za okolje in zanje. Želja je, da s tem projektom Skaza ustvari gibanje tudi med ostalimi slovenskimi podjetji.

Kdo bo torej naslednji trajnostni junak? Ne odlašajte več, sprejmite ključen korak k bolj trajnostni prihodnosti tudi v vašem podjetju. Stopite iz cone brezbrižnosti in udobja ter se pridružite novodobnemu gibanju pri preobrazbi organskih odpadkov v uporabne surovine. Pridružite se Skazini iniciativi, privoščite si biti vodilni na področju trajnosti in prispevajte k pozitivnemu vplivu na okolje.

 

 

***

Več informacij:
E: pr@skaza.si
W: www.skaza.si

Vse, kar delamo za naravo in iz narave, boste našli na spletni strani www.skaza.si in v spletni trgovini bokashiorganko.si.

Deli:

Povezana vsebina

Group of business people collaborating on project  in office
OGLAS
prosperita-600x400
OGLAS

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic