Umetna inteligenca kot kopilot v poslu

Umetna inteligenca (UI) ni več znanstvena fantastika, a ni vsemogočna, če jo želite uvesti v podjetje, morate najprej poskrbeti, da so vaši poslovni procesi urejeni, začeti pa morate z majhnimi koraki. S temi besedami je dogodek o umetni inteligenci, ki sta ga organizirala Finance in Comtrade, odprl Aleš Leskošek, izvršni direktor družbe Comtrade System Integration Slovenija.

Če želite UI vpeljati v podjetje, je najbolje začeti s pilotnimi projekti, da dejansko vidite, kaj lahko z rabo UI sploh lahko naredite, smo slišali na dogodku. Kot primer, kako so UI uvedli v posel, pa je bila predstavljena izkušnja Zavarovalnice Triglav. “Zelo hitro je zaživelo interno prepričanje, da je magnituda sprememb, ki jih prinaša generativni UI, velika in da gre za nekaj, česar ne smemo prezreti. Zahteva tudi zelo veliko učenja, marsičesa na začetku ne veš. Pilote smo vpeljevali šest mesecev,” je povedal Robert Trnovec, pooblaščenec uprave Zavarovalnice Triglav. Na vprašanje direktorja in glavnega urednika Financ Petra Frankla, ali je kakšna velika razlika med trgi, na katerih posluje Triglav, pri vpeljavi UI, je Trnovec odgovoril, da niti ne, da pa na razlike najbolj vpliva zakonodaja oziroma evropska pravila o varstvu podatkov (GDPR).

UI kot kopilot

“UI v osnovi obstaja že desetletja. V zadnjem letu in pol pa se je zgodilo, da je tehnologija dosegla povsem novo raven. Ta razume kontekst, razume povezave, daje take rezultate, da se vsi sprašujemo, kako to vpeljati v prakso,” pa je povedal Tomaž Valjavec, direktor poslovanja Azure, CEMA (srednja in vzhodna Evropa, Bližnji vzhod, Afrika), Microsoft. Kolikšna pa mora biti stopnja zadržanosti do UI danes? Nanjo je treba gledati kot na kopilota, torej pomočnika, ki nam denimo pomaga napisati e-pošto in podobno, je dodal Valjavec.

UI vam je tako lahko v veliko pomoč predvsem pri optimizaciji dela in pri tem, da najdete tudi časovne prihranke, je dodal Leskošek in še enkrat opozoril, da vsemogočna pa ni.

Ali že obstajajo posojila, ki jih odobri UI? “Eden izmed korakov je, da se preveri, ali je stranka posojilno sposobna. V tem koraku imamo modele, ki nam to pomagajo izračunati. Banka ima posojilno politiko, ki je neki nabor pravil. In vsa ta pravila je mogoče vgraditi v tehnologijo. In namesto da gre skozi ta pravila človek, gre skoznje tehnologija,” je o eni izmed vlog UI v bančništvu povedal Franc Bračun, pomočnik uprave NLB, pristojen za področje podatkov in umetne inteligence.

Včasih smo imeli delavce, ki so servisirali proizvodno linijo, današnje generacije in tiste, ki prihajajo, pa servisirajo robote, ki nato servisirajo proizvodno linijo, je o vlogi naprednejših novih tehnologij v proizvodnji povedal Božo Černila, glavni direktor Trima. Kot je dodal, so v proizvodnih podjetjih zelo pomembni tudi razni postopki načrtovanja. Ti procesi so stabilni in jih lahko nadomesti tudi UI, je še dodal.

Percepcija, da bo UI vplival le na ponavljajoča se dela, ne velja več


Sistemi
UI so postali tako sposobni, da na nekaterih področjih delujejo bolje kot človek, je na vprašanje, zakaj je danes UI tako v ospredju, odgovorila Dunja Mladenić, vodja odseka za umetno inteligenco, Institut “Jožefa Stefana“, ki se je dotaknila tudi vpliva UI na trg dela. Kot je povedala, se je percepcija UI na trgu dela v zadnjem času postavila na glavo. Še pred nedavnim je namreč veljalo, da bo UI opravljal manualna in ponavljajoča se dela, kreativna dela pa bodo ostala. “A generativni UI, kot je ChatGPT, je sliko postavil na glavo — najbolj izpostavljena so namreč prav kreativna dela in komunikacija z ljudmi.”

Zenel Batagelj, ustanovitelj in partner podjetja Valicon, je opozoril, da je UI še ena tema, ki že in bo še razdvajala populacijo. “Ko imamo vsebino, ki močno razdvaja, ki zbuja občutek strahu … To je dobro za ustvarjanje znamk,” je povedal in dodal, da na področju UI to že vidimo: imamo izrazit produkt (ChatGPT), imamo podjetje (OpenAI), imamo obraz (Sam Altman), imamo delnico in imamo že stvari, ki se ne bi smele zgoditi – sliko eksplozije v Pentagonu, ki jo je ustvaril UI.

Deli:

Povezana vsebina

light-bulb-ge266c08a0_1920
AKADEMIJA, KONFERENCE

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic