Kako uspešno oblikovati energetsko politiko naših podjetij v naslednjem desetletju

Profesor Graham Weale, strokovnjak na področju prihodnosti energije in profesor energetike z neposrednimi izkušnjami na področju vseh glavnih oblik energije, bo osrednji govorec tradicionalnih Dnevov energetikov, osrednjega dogodka energetskih menedžerjev v Sloveniji, ki bo 28. in 29. maja letos že dvaindvajsetič odprl svoja vrata.

Weale je bil med letoma 2007 in 2016 glavni ekonomist pri nemškem največjem proizvajalcu energije RWE, ko je pomagal voditi podjetje skozi nemški premik iz jedrske energije v obnovljive vire energije. Pred tem je bil direktor evropskih storitev pri IHS Global Insight (zdaj CERA), enem izmed vodilnih svetovnih svetovalnih podjetij na področju energije in gospodarstva. Tam se je ukvarjal z električnim sistemom v Evropi, zadolžen pa je bil tudi za področje plina in premoga. Izkušnje na področju nafte si je nabral pri podjetju Exxon Mobil.

V poznih 80-ih letih prejšnjega stoletja je bil priznan kot prvi strokovnjak za energetiko, ki je izpostavil potencial elektrarne s kombiniranimi plinsko-parnimi turbinami kot glavni vir pridobivanja energije v Evropi. V svoji karieri je bil tudi svetovalec Evropski komisiji in drugim evropskim vladam. Je član Poslovnega sveta Mednarodne agencije za energijo.

Graham Weale bo na konferenci med drugim odgovarjal na vprašanja, kako se evropska industrija odziva na zastavljene cilje 2030. Predstavil bo kratek pregled nedavne podnebne energetske politike v Nemčiji in EU, pomembne za industrijska podjetja. Govoril bo o tem, kakšni so trenutni izzivi in realne rešitve nemških podjetij do leta 2030, ter predstavil  konkretne praktične primere podjetij iz industrijskih panog, pomembnih za Slovenijo.

Spreminjamo energetsko prihodnost.

»V letu 2020 bodo dokončno določeni naši podnebni energetski cilji do leta 2030, EU pa pripravlja ambiciozni Zeleni dogovor za doseganje postavljenih ciljev. Usmeritve so jasne, kaj lahko v resnici pričakujemo v prihodnjih desetih letih, pa je glavno vprašanje, ki si ga postavljamo na letošnji konferenci«, rdečo nit letošnje konference opisuje Stane Merše, predsednik programskega sveta Dnevov energetikov ter vodja Centra za energetsko učinkovitost na Institutu Jožef Stefan. Merše izpostavlja tudi nekaj programskih poudarkov: »Kako se nemška podjetja prilagajajo novim razmeram in kako se novih izzivov lotevamo v podjetjih pri nas? Katere tehnološke spremembe in rešitve so realno izvedljive v prihodnjih desetih letih in kako se uspešno spoprijeti z aktualnimi energetskimi izzivi v podjetjih v spremenjenih razmerah? Kakšne priložnosti in koristi nam prinašajo nove napredne energetske storitve ter kako jih uspešno izkoristiti v podjetjih in občinah? S pravo razvojno vizijo in znanjem bo lažje prepoznati nove poslovne priložnosti v energetsko intenzivni industriji, stavbah in tudi na hitro razvijajočem se trgu naprednih storitev, ki jih prinašajo tehnološke spremembe in digitalizacija na poti v nizkoogljično krožno gospodarstvo.« Program konference je trenutno še v nastajajanju, vse zadnje podrobnosti pa najdete na spletni strani dogodka, ki bo 28. in 29. maja v Portorožu.

Odprt je razpis za energetske nagrade!

V sklopu konference Časnik Finance vsakokrat nagradi tudi najboljše domače energetske prakse. Še vse do 29. marca letos je za nagrado mogoče prijaviti energetsko učinkovito podjetje ali ustanovo, energetsko učinkovit projekt ali promocijski projekt s področja učinkovite rabe energije oz. obnovljivih virov energije. Finaliste in zmagovalce bo izbrala strokovna komisija pod vodstvom mag. Staneta Meršeta. Več o razpisu: https://dnevi-energetikov.si/welcome/razpis-za-energetske-nagrade/

Deli:

Povezana vsebina

Jadek&Pensa_240202_01131
KONFERENCE

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic