Novembra k nam prihaja strokovnjak na področju energetskih prehodov Graham Weale

23. in 24. novembra letos bodo potekali že 22. Dnevi energetikov, ki jih Finance organiziramo v partnerstvu z Institutom Jozef Stefan. V tradicionalni aprilski termin je posegla koronakriza in tako si lahko od novembrske izvedbe lahko obetamo tudi uvid v njene energetske implikacije . Nedvomno pomemben prispevek k temu uvidu bo dodal Graham Weale, strokovnjak na področju energetskih prehodov v Evropi in ZDA, ki zelo dobro pozna njihove politične, gospodarske in tehnološke dimenzije in pojasnjuje, kako se lahko cilji  dosežejo z najnižjimi stroški za družbo.

Weale zna odlično izpostaviti zapletena vprašanja, s katerimi se soočajo politiki, in pojasniti izzive takšnih prehodov. Med letoma 2007 in 2016 je bil glavni ekonomist pri nemškem največjem proizvajalcu energije, podjetju RWE, in pomagal je voditi podjetje skozi nemški Energiewende (premik iz jedrske energije v obnovljive vire energije). Pred tem je bil direktor evropskih storitev pri IHS Global Insight (zdaj CERA), enem izmed vodilnih svetovnih svetovalnih podjetij na področju energije in gospodarstva. Nazadnje se je ukvarjal z električnim sistemom v Evropi, pred tem pa je bil v podjetju Global Insight  zadolžen za področje plina in premoga ter je pogosto sodeloval kot izvedenec v odmevnih postopkih arbitraže glede pogodb za dobavo plina. Izkušnje na področju nafte si je nabral pri podjetju Exxon Mobil. Ima neposredne izkušnje na področju vseh glavnih oblik energije. S kombinacijo tehničnih in komercialnih izkušenj, ki si jih je pridobil na Univerzi v Oxfordu, lahko zagotovi edinstvene vpoglede v stičišče teh dveh disciplin. V poznih 80-ih letih 19. stoletja je bil priznan kot prvi strokovnjak za energetiko, ki je izpostavil potencial elektrarne s kombiniranimi plinsko-parnimi turbinami kot glavni vir pridobivanja energije v Evropi. V svoji karieri je bil tudi svetovalec Evropski komisiji in drugim evropskim vladam. Je član Poslovnega sveta Mednarodne agencije za energijo, poleg tega pa je bil leta 2015 imenovan tudi za častnega profesorja energetike na 5. največji nemški univerzi Ruhr University Bochum.

Več informacij o 22. Dnevih energetikov, ki bodo 23. in 24. novembra letos potekali pod naslovom Spreminjamo energetsko prihodnost. V desetih letih do tehnološkega preboja v industriji in energetiki tudi z uspešnim izhodom iz koronakrize. najdete na spletni strani konference.

Na konferenci bo odgovarjal na vprašanja, kako se evropska industrija odziva na zastavljene cilje 2030 – nedavni tehnološki trendi in konkretna dejanja v podjetjih:

  • Predstavil bo kratek pregled nedavne podnebne energetske politike v Nemčiji in EU, pomembne za industrijska podjetja – ključne cilje in podporni okvir
  • Govoril bo o tem, kakšni so trenutni izzivi in realne rešitve nemških podjetij do leta 2030. Predstavil bo konkretne praktične primere podjetij (ključne spremembe, nove tehnologije in ukrepi, napredne rešitve, strategije, …) iz industrijskih panog, pomembnih za Slovenijo. Odgovoril bo tudi na vprašanja, kje najti motivacijo za akcijo, kakšni so ključni izzivi in ovire ter ključne prednosti za podjetja
  • Predstavil pa bo tudi, kaj se lahko naučimo iz nedavnega razvoja dogodkov in kako uspešno oblikovati okoljsko / energetsko politiko naših podjetij v naslednjem desetletju

Nedvomno bo njegovo predavanje pomembno krojila tudi koronakriza oz. njene implikacije za področje energetike, kar pa bo podrobneje opredeljeno v naslednjih mesecih.

Deli:

Povezana vsebina

Jadek&Pensa_240202_01131
KONFERENCE

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic