Spoznajte program 10. Agrobiznis konference!

31. marca bo v Ljubljani potekala že 10. Agrobiznis konferenca, ki tradicionalno postreže s številnimi zanimivimi vsebinami in podelitvijo nagrad natečaja Najboljši agro podjetnik. Tokratni program napoveduje predstavitve številnih inovacij ter zanimive razprave.

Tino Prosenik, CEO in ustanovitelj hrvaškega Grunteka (na naslovni fotografiji), bo predstavil koncept digitalizacije in naročniški model ekološke pridelave zelenjave v personaliziranih mikrovrtovih ter povezovanje z lokalnimi blagovnimi znamkami, ki podpirajo trajnostni življenjski slog. Kot poudarja Prosenik verjamejo, “da je Grunek le prva izmed številnih platform, ki bodo spremenile živilsko industrijo, kot jo poznamo.” Kot pojasnjuje, so namreč največji dejavnik rasti cen stroški hiperprodukcije in distribucije, stroške hrane pa lahko na prvotne vrednosti vrnemo že z vzpostavitvijo distribucijskih platform DTC (direct-to-consumer oz. neposredno do potrošnikov). »Največji dejavnik rasti cen hrane so stroški hiperprodukcije in distribucije. Hiperprodukcijo poganja ogromno živilskih odpadkov, saj se 31 % vse proizvedene hrane zavrže; 17 % med proizvodnjo in trgovino na debelo ter 14 % med trgovino na drobno in gospodinjstvi. Distribucija je postala nepremagljivo draga zaradi številnih posrednikov, obsežnega prevoza na dolge razdalje in pakiranja, ki lahko skupaj znašajo 85 % cene izdelka. Prepričani smo, da lahko stroške hrane vrnemo na prvotne vrednosti že z vzpostavitvijo distribucijskih platform DTC (direct-to-consumer). Z uporabo digitalnih platform DTC za distribucijo zelenjave nam je uspelo popolnoma odpraviti odpadno hrano in izključiti vse posrednike, se izogniti plastični embalaži, optimizirati dostavo na dom in tako zagotoviti vrhunske izdelke za polovico nižjo maloprodajno ceno.«

S Hrvaške prihaja tudi David Pejić, CEO Bio-Zrno, ki bo predstavil koncept Zrna eko kmetije in projekte, kot sta biointenzivni no-till vrt v regiji in Zrno bio bistro – prva in edina certificirana eko restavracija na Hrvaškem. Avstrijsko inovacijo – najnaprednejšo termoizolacijsko embalažo, trajnostno embalažo za pošiljanje hladnega ali temperaturno občutljivega blaga – bo predstavil CEO in ustanovitelj podjetja Supaso Florian Gems.

Dogodek bodo zaznamovale tudi razprave: s starimi zmagovalci Agrobiznisa o njihovi poti rasti; z novimi zmagovalci; pa tudi s predstavniki Panvite, Pekarne Pečjak, Kmetijske zadruge Šaleška dolina, Vile Nature in Mercatorja o trdnosti in trajnosti prehranske verige.

Posebno predavanje bo namenjeno ključnim ciljem in ukrepom ministrstva za slovensko kmetijstvo, o priložnostih in prihodnosti slovenskega kmetijstva. Celoten program 10. Agrobiznis konference, ki bo 31. marca v Ljubljani, si lahko ogledate na spletni strani konference. Udeležba na dogodku je brezplačna, prijava pa zaradi zagotovitve prostih mest obvezna.

 

Deli:

Povezana vsebina

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic