3 slabo znana dejstva glede prodaje oz. nakupa podjetja

Odločitev za nakup oz. prodajo podjetja še zdaleč ni hitra ali enostavna. Ob tem kupca oziroma prodajalca čakajo številni postopki, ki skrivajo številne pasti. Kot ugotavljajo strokovnjaki iz podjetja BDO Revizija in BDO Svetovanje, so ob tem slabo znana predvsem tri ključna dejstva:

  • Morebitni prodajalcem znani (ali celo neznani) davčni riziki imajo lahko bistven vpliv na določanje višine kupnine, ki bo sprejemljiva za kupca. Zato je predhodno preverjanje in ureditev davčnega področja smiseln korak, ki pa ga prodajalci v naglici pogosto zanemarijo ali celo povsem izpustijo.
  • Način, na katerega namerava potencialni kupec prevzeti ciljno podjetje (Tarčo), lahko pomembno vpliva na obseg dela, ki je potreben za izvedbo skrbnega pregleda (finančni, davčni, pravni del). Potencialni kupec lahko npr. prevzema zgolj sredstva ciljnega podjetja, podjetje brez trenutnih lastnikov, ki so vključeni v posel, ali v trenutni obliki poslovanja. Pogosto se zgodi, da potencialni kupci ne delijo vseh informacij glede načina nameravanega prevzema ali pa jih delijo prepozno.

7. decembra 2021 sodelujte na seminarju Prodaja ali nakup podjetja: pogodba, skrbni pregled, ocena vrednosti podjetja, obdavčitve, na katerem bodo predavali strokovnjaki BDO Revizija in BDO Svetovanje.

  • Davčni, pravni in finančni skrbni pregled pogosto opravljajo različni izvajalci, včasih z namenom, da kupec zniža stroške transakcije, včasih z namenom zagotoviti večjo strokovnost. Vedno je nujno, da kupec različne izvajalce tekom pregleda poveže med seboj in zagotovi, da so vsi obveščeni o vseh ključnih ugotovitvah, ki se nanašajo na posamezen sklop skrbnega pregleda.
Deli:

Povezana vsebina

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic