Izjemna priložnost za vse slovenske organizacije: »Pozna jesen 2021 bo zaznamovana z mnogoterimi razpisi«

»Večletni finančni okvir EU 2021-2027 in instrument za spodbujanje okrevanja NextGenerationEU predstavljata zgodovinsko in finančno največji sveženj finančnih spodbud, ki se je kadarkoli izvedel v EU«, je jasen Beno Stern, svetovalec s področja učinkovitega pridobivanja nepovratnih sredstev EU in projektnega menedžmenta evropskih projektov.  Gre namreč za 1,8 bilijona EUR – za podporo okrevanju po pandemiji covida-19 in dolgoročnim prednostnim nalogam EU na najrazličnejših področjih politik. »S svojim zajetnim proračunom predstavljajo te spodbude izjemno razvojno priložnost za vse slovenske zasebne in javne, profitne in neprofitne organizacije. Prav vse organizacije lahko z inovativnimi, disruptivnimi in konkurenčnimi idejami prispevajo k okrevanju post-pandemičnega evropskega gospodarstva, družbenih dejavnosti in blaginje skupnosti kot celote«, slovenske organizacije k aktivaciji poziva Stern in pojasnjuje, da še nič ni zamujeno, tudi če do tega trenutka še niso črpale evropskih sredstev za svoje projekte: »Pravi val sredstev še čaka in pozna jesen 2021 bo zaznamovana z mnogoterimi razpisi v Sloveniji ter Bruslju.«

Slovenske organizacije so sicer razmeroma pomanjkljivo seznanjene z mnogimi viri sredstev v Bruslju in Sloveniji, poleg tega pa so prisotni še nekateri drugi izzivi: Projektne prijave se pripravljajo velikokrat na slepo, brez racionalnega temelja in nezadostno raziskanega ter elaboriranega problema. Nezadostno je poznavanje evropskih politik in trendov, ki jih usmerjajo evropske politike, projektne ideje so neskladne s predvidenimi ukrepi EU ali Slovenije za reševanje. Ob tem pa »zmedo« vnaša tudi terminološki kaos in neenotnost izrazoslovja v Sloveniji in EU.

Tudi o tem, kako uspešno odgovoriti na te izzive, izkoristiti evropske politike za razvoj lastnih produktov ter pripraviti konkurenčno prijavo, bo Beno Stern svetoval na seminarju 26. avgusta v Ljubljani, ki bo potekal v organizaciji Poslovne akademija Finance.

Deli:

Povezana vsebina

Prijavite se na novice

Prijavite se in ne zamudite dogodka in vsakodnevnih novic